MOSTAR

Nećemo dozvoliti tihi ustavni udar na kantone kroz eliminiranje u raspodjeli sredstava MMF-a

Imenovan Centralni izborni štab i Provedbeni izborni štab HDZ-a BiH

Predsjedništvo HDZ-a BiH: Afera „Respirator“ mora do kraja biti rasvijetljena. HDZ BiH

E. H. / Avaz.ba

22.5.2020

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru danas održana sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH. 

Na sjednici se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji.

Predsjedništvo HDZ-a BiH imenovalo je Centralni izborni štab i Provedbeni izborni štab HDZ-a BiH za pripremu i organiziranje Lokalnih izbora 2020. godine u BiH, te Izbora u Republici Hrvatskoj za XI. izbornu jednicu.

Predsjedništvo HDZ-a BiH:

1- Oštro osuđuje medijski linč protiv Katoličke Crkve i uzoritog kardinala Vrhbosanske nadbiskupije Vinka Puljića, kao i otvorene prijetnje za vrijeme održavanja svete mise za žrtve Blajburga. Pravo na slobodu vjere predstavlja temeljno i iskonsko pravo svakog pojedinca. Crkva ne smije biti predmet besramnih pokušaja politizacije i relativiziranja od strane bilo koga. HDZ BiH odaje duboku zahvalnost kardinalu Puljiću na hrabrosti i ustrajnosti da i naša zemlja kroz molitvu dadne pijetet svim nevinim žrtvama blajburške tragedije i križnog puta.

2- Poziva na konačnu i žurnu implementaciju prethodno dogovorenog i usuglašenog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Postignuti dogovor o finansijskom aranžmanu i njegovoj raspodjeli mora biti ispoštovan kako bi spriječili ekonomski i privredni pad na svim razinama vlasti. Pokušaji „tihog“ ustavnog i institucionalnog udara kroz eliminiranje kantona u raspodjeli sredstava neće biti dozvoljen. Finansijska likvidnost i podrška privredi s ciljem što bržeg oporavka mora biti dostupna i osigurana za sve razine na prethodno usuglašen način.



HDZ: Odabir članova CIK-a mora ispunjavati nužne zakonske preduvjete. HDZ BiH

3- Poziva nadležne organe pravosuđa i policije na rješavanje koruptivnih i pljačkaških afera koje potresaju naše društvo u posljednjih mjesec dana. Vladavina prava mora biti temelj svakog društva, a pravda uz transparentan proces zadovoljena. Afera „Respirator“ mora do kraja biti rasvijetljena i predstavlja svojevrstan ispit za buduće procese na europskom putu naše zemlje.

4- Osuđuje kršenje zakona i zakonskih procedura, kao i pokušaja derogacije Ustava u odabiru članova Centralne izborne komisije koje mora ispunjavati nužne zakonske preduvjete i biti odvojeno od političkog utjecaja. Političke manipulacije u režiji određenih parlamentarnih stranaka ima za cilj potpuno ovladati ovom institucijom i pri tome utjecati na izborni proces što predstavlja grubo kršenje demokratskih normi i prakse. Nelegalno i nelegitimno tijelo pod političkim utjecajem mora biti predmet osude u svakom demokratskom društvu i u hitnom postupku biti vraćeno u zakonske okvire.

5- Odbacuje pokušaje nametanja i etkietiranja hrvatskog naroda kroz politički instruirane rezolucije i stvaranja lažne slike o jednom čitavom narodu. HDZ BiH i hrvatski narod jasno i nedvosmisleno osuđuje sve totalitarizme, fašističke i komunističke zločine i suosjeća sa svim žrtvama koje je zadesila tužna sudbina bez obzira na njihovu vjeru ili nacionalnost. Svaki zločin mora biti beskompromisno osuđen i ne smije biti predmet političkog obračuna s bilo kim.


HDZ BiH osuđuje pokušaje negiranja i diskreditacije HVO-a. HDZ BiH

6- Izražava zahvalnost Klubu Evropske pučke stranke (EPP) na podršci katoličkoj Crkvi, vjernicima i hrvatskom narodu koju su iskazali kroz djelovanje Radne grupe za međukulturni i međureligijski dijalog. Evropski put je naš ključni prioritet i mora biti vraćen u fokus bez obzira na raznorazne pokušaje i blokade. Principi sadržani kroz 14 tačaka su nužna pretpostavka za nastavak evropskog puta naše zemlje i očekujemo otvaranje navedenih principa u sljedećem razdoblju.

7- Izražava zahvalnost Vladi Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću na naporima koje je Hrvatska uložila na samitu Evropske unije u Zagrebu. Susret najvažnijih dužnosnika na ovoj razini aktivirao je ključne teme koje očekuju Bosnu i Hercegovinu u procesu EU integracija. Pozdravljamo prepoznavanje ključnih političkih tema, prije svega Izbornog zakona i legitimnog predstavljanja kao ključnih preduvjeta u daljnjem pregovaračkom procesu.

8- Poziva dužnosnike svih razina vlasti i nadležne institucije na dogovor i osiguravanje uvjeta za provođenje lokalnih izbora i politički dogovor za održavanje izbora u Gradu Mostaru. Svi zakonski preduvjeti moraju biti do kraja ispoštovani kako bi izborni proces bio demokratski proveden i zakonski transparentan. Dosadašnji pregovori moraju imati svoj konačni epilog u parlamentarnoj proceduri u skladu s odlukama Ustavnog suda kako bi Grad Mostar napokon dobio nužne preduvjete za održavanje izbora.

9- Osuđuje pokušaje negiranja i diskreditacije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) od strane bošnjačkih političkih predstavnika te obezvrijeđivanje doprinosa i žrtve koju je podnijelo Hrvatsko vijeće obrane kao legalna i legitimna oružana sila hrvatskog naroda, ali i cijeli hrvatski narod, u obrani BiH.

10- Svesrdno zahvaljuje cjelokupnom medicinskom osoblju, policijskim službenicima, tijelima civilne zaštite u Bosni i Hercegovini i svima onima koji su u sklopu svoje profesije i posla dali svoj doprinos u suzbijanju i borbi protiv globalne pandemije. Vaša požrtvovanost može poslužiti kao primjer svima nama u svakodnevnom radu i nastojanjima da ovo društvo i ovu zemlju činimo boljom i ljepšom za sve nas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.