GORAŽDE

Grupu radnika ujedinio ljudski nemar: Čiste u pauzama između smjena

Osnovali su Udruženje za ekologiju i rekreaciju "Val" i vlastitim sredstvima krenuli u prve projekte uređenja obala Drine

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

23.5.2020

Suočeni sa ružnim prizorima smeća i nereda pored rijeke pored koje su odrasli, grupa Goraždana odlučila je ličnim primjerom pokazati da sa drugačijim odnosom prema životnoj sredini možemo živjeti mnogo ljepše i kvalitetnije. Osnovali su Udruženje za ekologiju i rekreaciju "Val" i vlastitim sredstvima krajem 2018. godine krenuli u prve projekte uređenja obala Drine

- Okupio nas je i ujedinio ljudski nemar, jer gdje god bismo došli na izletište bilo je zapušteno, nepokošeno i neuređeno. Onda bismo prvo uredili to mjesto gdje boravimo, da bi kasnije to preraslo u nešto više – kaže Elvir Mahmutović.

Za epicentar svojih aktivnosti odabrali su lokalitet Sadbe, uzvodno od Goražda, s ponosom pokazujući kako obale Drine u stvari trebaju izgledati.

– Želimo da pokažemo svima kako mi, građani, možemo nešto da učinimo, da ne čekamo one koji su nadležni za te stvari. Kosili smo, kupili otpad u više navrata. Došli smo ovdje s ciljem da uradimo nešto što će vremenom postati prepoznatljivo, jer smatramo da nam fali jedno respektabilno izletište kakva imaju ostali gradovi u BiH – ističe Adnan Tataragić.


Izletištu vraćaju stari sjaj. A. Bajramović

Odvojivši dio slobodnog vremena članovi "Vala" su od Sadbe napravili prelijepo mjesto za porodični izlet. Ovih dana užurbano rade da prije Bajrama postave prve šadrvane. Većina njih radi u kompaniji “Emka Bosnia”, od koje su najprije dobili podršku, a njihov trud prepoznali su i Vlada BPK, Grad Goražde, Bosanskopodrinjske šume, druge firme, pa čak i pojedini autoprijevoznici. 

– Organizujemo se tako što između smjena na poslu dolazimo ovdje da bismo nešta uradili. Preko svih svojih poslovnih, poljoprivrednih obaveza, svi imamo i svoje porodice, žrtvujemo se za ovaj grad da napravimo nešto što je dostojno njegovih stanovnika. Izletište gdje mogu izaći, sjediti pored rijeke, roštiljati i kako hoće da se zabave – kaže Admir Korjenić.

Nakon izgradnje niza šadrvana, planiraju i dječiju igraonicu, terene za fudbal i odbojku na pijesku. Njihove želje, međutim, nadrastaju mogućnosti, jer još uvijek nemaju struju, vodu, javni toalet, a ni sredstava da saniraju uništeni put od izletišta do mosta na Sadbi. Zato očekuju podršku privrednika, ali i svih nivoa vlasti. 

– Mišljenja smo da će ovi sadržaji privući posjetitelje na ovo izletište, najatraktivnije u gradu. Godinama je zapušteno i neposjećeno, a sjećam se vremena kada se za 1. maj na dvije noći ranije moralo doći da bi se našlo mjesto. Nadamo se podršci, jer i prema reakcijama na ovo što radimo vidite da je ovo jedna pozitivna priča i da niko ne može da vjeruje da se to nešta vrti i radi volonterski – kaže Tataragić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.