TUZLA Poslije kraće i teške bolesti

Umro istaknuti privrednik i sportski radnik Anto Raos

Dobitnik je velikog broja odlikovanja i priznanja, kako kao privrednik tako i kao sportista i sportski radnik

Avaz.ba / Fena

Raos je bio počasni predsjednik Radničkog sportskog društva Sloboda

Foto: Fena


Poslije kraće i teške bolesti u Tuzli je u petak u 89. godini preminuo dr. Anto Raos, istaknuti privrednik, sportista i sportski radnik.

Raos je rođen u Makedoniji, a u Tuzli je proveo posljednjih 78 godina. U privrednom životu sjeveroistočne Bosne ostavio je neizbrisiv trag, kao generalni direktor KHK „Boris Kidrič“ u Lukavcu, te generalni direktor Hemijskog kombinata „Sodaso“.

Više godina obnašao je dužnost predsjednika Udruženja menadžera BiH. Kao  doktor  tehnoloških nauka bio je niz godina vanredni profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, te  član Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Najveći dio društvenog života dr. Raosa vezan je za Sportsko društvo Sloboda i Fudbalski klub Sloboda. Bio je sjajan nogometaš i teniser, a po završetku igračke karijere nastavio je kao sportski radnik, dajući veliki doprinos u razvoju i funkcionisanju ne samo tuzlanskog, nego i sporta na regionalnom planu.

Bio je predsjednik Slobode neposredno pred rat i nekoliko godina poslije, a predsjednik RSD Sloboda sve do 1990. godine. Bio je i predsjednik Zajednice prvoligaša bivše Jugoslavije, jedno vrijeme i predsjedavajući FS Jugoslavije.

Raos je bio počasni predsjednik Radničkog sportskog društva Sloboda, a kao dugogodišnjem sportskom radniku pripala mu je čast da izvede početni udarac na utakmici Slobode i Dinama, organiziranoj prošle godine povodom 100 godina tuzlanskog kluba.

Dobitnik je velikog broja odlikovanja i priznanja, kako kao privrednik tako i kao sportista i sportski radnik. Veoma značajna je ličnost u istoriji Tuzle u posljednjih stotinu godina.

Datum i vrijeme sahrane Ante Raosa bit će naknadno objavljeni.

Više o:

Anto Raos Tuzla
NA VRH

Podijeli članak na