SARAJEVO Predsjednica Centralne izborne komisija nakon objave o odgađanju izbornog procesa za 15. novembar

Bjelica-Prutina: Dobili smo garanciju da će se naći sredstva za izbore

Pojasnila je da je rok za zaključenje ugovora juli mjesec

A. Jamaković / Avaz.ba
23.05.2020 12:27

Bjelica-Prutina: Cijenimo samo izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara

Foto: M. Tabaković

Lokalni izbori ove godine održat će se 15. novembra umjesto 4. oktobra, potvrđeno je danas iz Centralne izborne komisija (CIK) Bosne i Hercegovine.

Predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina kazala je da će danas objaviti obavještenje o svim javnim nabavkama.

Napomenula je da je moguće zaključiti samo okvirni sporazum, ali ne i ugovor o realizaciji nabavke svega potrebnog za izbore dok ne budu osigurana sredstva.

-    Ukoliko sredstva ne budu osigurana  do trenutka kada bude potrebno zaključiti ugovor o nabavci, on neće biti zaključen. Neće biti moguće štampati glasačke listiće niti će se provesti sve druge javne nabavke – kazala je.

  • Nije željela komentirati ni izbor članova CIK-a kazavši da članove bira Predstavnički dom
    Nije željela komentirati ni izbor članova CIK-a kazavši da članove bira Predstavnički dom Foto: M. Tabaković

Pojasnila je da je rok za zaključenje ugovora juli mjesec.

-    Nije donesena nijedna odluka da se neće osigurati sredstva za provođenje izbora. U tom smislu cijenimo samo izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara kada je na 8. sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH vrlo jasno rekao da će sredstva biti obezbijeđena i da Savjetu ministara prepustimo problem finansiranja. Dobili smo garanciju i to jedan od osnova zbog kojih smo ušli u ove izbore – rekla je Bjelica-Prutina.

Na novinarsko pitanje šta je sa krivičnom odgovornošću u slučaju da sredstva ne budu osigirana, odgovorila je da postoje nadležne institucije koje trebaju time da se bave. Nije željela komentirati ni izbor članova CIK-a kazavši da članove bira Predstavnički dom.

Komentari

NA VRH