NA LICU MJESTA

"Avaz" u Zvorniku sa specijalnim timom: Lov na krijumčare migranata

Prebacujemo se do mjesta za sigurno pristajanje čamca i iskrcavamo se što je brže moguće

Piše: E. Trako

23.5.2020

Pedeset migranata se grupiše na uvali blizu otoka, dolazi glas na motorolu šefa specijalnog tima Granične policije BiH.

Velikom brzinom se upućujemo na obalu Drine u Zvorniku, gdje nas čeka čamac. Ukrcavanje usporava jedino reporter „Avaza“, koji je proveo jedan dan sa specijalnim timom. Eldin, Alija, Emir i Nermin. Tim specijalaca koji je posebno angažiran i pored kojeg, kako kažu ostali graničari, ni muha ne može proći.

Srbijanska obala

Prebacujemo se do mjesta sigurnog za pristajanje čamca i iskrcavamo se što je brže moguće. Kroz šumu se krećemo u pognutom položaju, a na dijelovima i puzeći.

Dolazimo do mjesta gdje bi krijumčar, koji priprema čamac za prijevoz migranata, trebao pristati uz obalu. Razrađuje se strategija.

Specijalni tim Granične policije BiH. E. Trako

- Ući ćemo u vodu. Kada se približi na dovoljnu razdaljinu, iskačemo i vučemo ga na obalu. Odmah alarmiramo naše ljude koji su na vodi u čamcu da im prilaze sleđa. Sve treba trajati vrlo kratko - samo je dio dogovora specijalaca.

S druge strane Drine je Loznica, Srbija. Migranti čekaju znak „svog“ krijumčara da krenu put Zvornika, put BiH. Za to vrijeme neki od njih se brčkaju. Čekamo. Sat. Dva. Tri. Krijumčar pokreće čamac i odlazi, ne prelazeći sredinu rijeke Drine. Drži se srbijanske obale.

- Da li su nas primijetili kada smo dolazili - pita se jedan od specijalaca.

Migranti se pripremaju da se ukrcaju u čamac. E. Trako

Možda su imali i dojavu. Nije trebalo dugo da specijalci primijete dvoje staraca kako dvogledom nadgledaju bosansku obalu.

- Nema problema ako su nas i primijetili. Djelovali smo preventivno i odbili smo krijumčara u njegovoj nakani - dolazi smirujući glas na motorolu.

Specijalci rade po cijelu noć. E. Trako

Pada odluka da čekamo noć. Termovizijskom kamerom osmatramo srbijansku obalu. Vidljiva su kretanja, ali nema čamca. Pala je noć. Lavež kerova dolazi sa srbijanske strane. Sve su to znakovi da se možda neko kreće.

S obzirom na to da potpisnik ovih redova nije u formi, teren smo napustili sat poslije ponoći. Migranti su ostali na srbijanskoj obali. Misija kompletirana. 

Krijumčar dolazi na obalu. E. Trako

Niko nije prijavio

Ljepo vrijeme je pogodno za kretanje migranata. S tim u vezi pojačan je i pritisak na istočnu granicu BiH. S druge strane, srbijanske, niko od lokalnog stanovništva njihovoj policiji nije prijavio grupu od pedesetak migranata kako se spremaju ilegalno ući u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.