AKCIJA

Iz Norveške u BiH stigla grupa bh. građana

Konvoj od 13 građana iz BiH. Avaz

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

23.5.2020

Prije dva dana iz Norveške je krenuo evakuacioni konvoj bh. građana koji je sa četiri automobila prevezao naših 13 građana u našu zemlju da bi danas ušli u Bosnu i Hercegovinu.

Ruta je bila morskim i kopnenim putem i to preko Danske, Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Vođa konvoja Mirza Maksumić je kazao da nikom ne bih preporučio da se vraća na svoju ruku.

- Imali bi velike probleme i na kraju rizikovali da ne mogu proći, pa čak budu i vraćeni ili stavljeni u karantinu. Dalje, ne može se nigdje ući u zatvoreni prostor bez maski, a i sve druge mjere predostrožnosti su puno veće i strožije nego u Norveškoj. Ovom prilikom želim da se zahvalim ambasadi BiH u Norveškoj, a posebno ambasadoru Nedimu Makareviću koji nas je pratio kroz cijeli proces i bio na vezi sa nama svo vrijeme bez obzira koje doba dana i noći. Također se zahvaljujem i svima ostalim u MVP BiH koji su pomogli da dobijemo sve potrebne tranzitne propusnice kroz sve zemlje koje smo prošli - pojasnio je Maksumić i nastavio.

Konvoj od 13 građana iz BiH. Avaz

"Na našoj granici su se veoma profesionalno i fino ponašali. Zaželjeli su nam dobrodošlicu, a i bili su zapanjeni urednošću papira koje smo imali sa sobom. Nisu nam ni o kakvim restrikcijama ili izolaciji rekli nista. Međutim mora se imati validna BiH putna isprava. Ako bi se došlo samo sa stranim pasošem, ne bi se moglo ući u BiH. To su nam jasno rekli".

Također, ostatak putnika se zahvalio ambasadoru Makareviću i vođi putovanja Maksumiću na profesionalno odrađenom poslu, jer povratak ne bi bio ni lak, a ni moguć bez njihovog velikog i nesebičnog truda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.