PREVENCIJA Kako se provodi Zakon o zaštiti od zaraza

Pitanje koje mnoge najviše zanima: Ko mora u karantin kad doputuje u Njemačku

U zemljama poput Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili Srbije, broj registriranih infekcija na 100.000 stanovnika sve vrijeme je znatno manji nego, na primjer, u Švedskoj, Španiji ili Velikoj Britaniji

Avaz.ba

Smjernice su još u izradi

Foto: Ilustracija


Putnici iz neke zemlje Evropske unije ili šengenskog prostora u Njemačkoj više ne moraju u samoizolaciju od 14 dana, a o tome šta očekuje one koji dolaze, naprimjer, sa Balkana, procjenu bi trebalo da da Institut "Robert Koch", ali on to ne čini, prenosi "Deutsche Welle".

Aleksandar Krdžić, inžinjer poljoprivrede koji živi i radi u Freiburgu, htio je da obiđe porodicu u Srbiji, ali ne zna hoće li morati u karantin kad se vrati u Njemačku. On za "Deutsche Welle" kaže da telefonsko raspitivanje kod institucija nije donijelo rješenje, jer neki kažu da nisu nadležni, a drugi upućuju na linkove koji nisu od pomoći.

Za provođenje Zakona o zaštiti od zaraza u Njemačkoj su nadležne isključivo pokrajine, a one su sredinom maja ukinule obavezni karantin za sve one koji doputuju iz neke druge zemlje Evropske unije ili Švicarske, Lihtenštajna, Islanda, Norveške i Velike Britanije. 

Putnici iz tih zemalja, međutim, morali bi, po zakonu, u karantin ukoliko broj novih slučajeva infekcije u nekoj od tih zemalja prijeđe sa 50.000 na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana.

  • Smjernice su još u izradi

    Smjernice su još u izradi

    Foto: Ilustracija


U zemljama poput Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili Srbije, broj registriranih infekcija na 100.000 stanovnika sve vrijeme je znatno manji nego, na primjer, u Švedskoj, Španiji ili Velikoj Britaniji. 

- U slučaju dolaska iz treće države, obaveza karantina može da otpadne ukoliko Institut "Robert Koch" za tu treću državu ustanovi nizak intenzitet zaraze" i to je pravilo u gradu-pokrajini Hamburgu. I pokrajine poput Sjeverne Rajne - Vestfalije i Bavarske vezuju odluku za procjenu državnog Instituta "Robert Koch".  

Kada je riječ o ostalim zemljama svijeta, kažu da su smjernice još u izradi i da Institut još nije odredio zemlje kod kojih se, s epidemiološkog stanovišta, može odreći zaštitnih mjera nakon ulaska ili povratka u zemlju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na