PRAZNICI

Veliki broj vjernika klanjao bajram-namaz na stadionu "Midhat Hujdur Hujka" u Mostaru

M. Sm. / Avaz.ba

24.5.2020

Veliki broj vjernika klanjalo bajram-namaz u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Bajram namaz, uz jasno definirane mjere zdravstvene zaštite, na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar klanjan je u 40 džamija. Centralna manifestacija klanjanja Bajram namaza upriličena je na velikom fudbalskom stadionu Univerzitetsko-sportsko- rekreativnog centra "Midhat Hujdur Hujka" gdje je Bajram namaz predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Ovogodišnji ramazan, primijetio je muftija, protekao je u znaku utjehe i nade vjernicima nakon straha i neizvjesnosti koje su sa sobom donijele posljedice pandemije korona virusa.

- Sa ramazanom nam je došla razgala i olakšanje, oslobodilo smo se straha i neizvjesnosti u ovoj kušnji, spoznali smo šta znači oslonac i pouzdanje u Boga Dragoga - istakao je muftija. 

Podsjetio je da su zahvalnost i dobročinstvo vjerničke vrline koje stalno treba izgrađivati i potvrđivati. Od brojnih blagodati savremenog civilizacijskog življenja muftija je apostrofirao vrijednosti države i zemlje.

- Vidjeli smo da uprkos tome što je svijet u mnogim segmentima globaliziran i umrežen, najvažnije je bilo ono što smo mi sami mogli sa svojim lokalnim resursima učiniti da se zaštitimo i da osiguramo da život funkcioniše, da se ne dese nestašice hrane, lijekova, zaštitne opreme. To nas mora osvijestiti da mislimo na domovinu i radimo na domaćoj proizvodnji, kako kolektivno kao društvo, isto tako i pojedinačno - kazao je muftija.

Veliki broj vjernika na fudbalskom stadionu Univerzitetsko-sportsko- rekreativnog centra „Midhat Hujdur Hujka“ - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Upozorio je na neizvjesnost privrednog poslovanja, pogotovo u oblasti turizma kojem su posljednjih godina Mostar i Hercegovina fokusirani te ukazao na nužnost traženja drugih izvor egzistencije. 

- Kušnja koju živimo trebalo bi da nas je naučila da promijenimo odnos prema vrijednostima. Koliko je samo novca trošeno, bolje kazati bačeno na igru, zabavu i besposlicu, kroz kocku, lutriju i kladionice? Koliko javnog novca je izvučeno i potrošeno za sumnjive populističke projekte raznih udruženja kako bi se utolila glad za glasovima političkih partija? Jesmo li se osvjedočili koliko nam je važno da imamo uređen i stabilan zdravstveni sektor i jaku Civilnu zaštitu koji u ovim vanrednim situacijama prvi priskaču u pomoć? Jesmo li se osvjedočili koliko je važno da imamo stabilan realni sektor kojem država stvara pozitivnu klimu, a koji može da osigura funkcionisanje privrednog života? Jesmo li se osvjedočili koliko je važno da imamo uređen, a vremenu i vanrednim okolnostima prilagodljiv školski sistem, pa da teret i stres organizacije učenja na daljinu ne bude na krhkim plećima roditelja - rekao je muftija.

Izrazio je nadu da će socijalna budnost biti na visokom stepenu i u vremenu koje dolazi, u kojem se zajednički i pravično treba rasporediti teret krize, sačuvati radna mjesta, pomoći i olakšavati ljudima koliko god se može. Pojašnjavajući moralne vrline, poput iskrenosti, samokontrole, obuzdavanja nagona i strasti, dobročinstva itd, kojima su se vjernici iznova prilagođavali tokom mjeseca ramazana, muftija je kazao kako su one uvijek velike teme i kako su aktuelne u svakom vremenu.

- U njima se ogleda smisao našeg bitisanja na zemlji. U tim lekcijama je naš spas i pobjeda. Sve ih ramazan objedinjuje i sve su njegovim blagoslovljenim plaštom zaogrnute. Post nas je i duhovno i tjelesno okrijepio - rekao je.  

Na kraju je poručio da bi vjernici morali ostati jedinstveni u slozi i ljubavi, u posvećenosti miru i razumijevanju među ljudima i zajednicama. Pozvao ih je da radost bajrama podijele sa svojim najmilijima, komšijama i prijateljima, da zatraže halala za ružne postupke i opraste jedni drugima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.