ZDK

U sportskim dvorana u Maglaju i Novom Šeheru klanjan bajram-namaz

Piše: N.Br. / Avaz.ba

24.5.2020

Bajram-namaz klanjan u Maglaju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Uz poštivanje svih do sada donesenih mjera, i u džamijama Mežlisa IZ Maglaj klanjan je bajram-namaz. Zbog odredbe o obaveznoj fizičkoj distanci ali i zbog činjenice da namazu uvijek prisustvuje veliki broj vjernika, bajram-namaz je klanjan i u sportskim dvoranama u Maglaju i Novom Šeheru.

Centralna bajramska svečanost održana je u Vali Redžep Jazidžioglu džamiji (Vali Recep Yazicioglu). Brojni vjernici bajram-namaz klanjali su i ispred džamije. 

Hutbu je održao i bajram-namaz predvodio glavni imam Nevres-ef. Hodžić. 

- Poštovani braćo, dočekasmo Bajram. Radujemo se što nas je Allah Uzvišeni počastio i što smo imali dovoljno volje, upornosti i istrajnosti da postimo i činimo druga dobra djela koja se u ramazanu, kod njega Uzvišenog, još više vrjednuju. Nadam se da su naša djela bila iskrena i da su bila u ime Allaha - poručio je izmedju ostalog ef. Hodžić.

Bajram-namaz u Sportskoj dvorani, gdje se okupilo nekoliko stotina vjernika predvodio je Šemsudin ef. Čizmić, imam džemata Novi grad. 

- Danas je naš post znak naše snage i spremnosti na žrtvu, danas su naš zekjat i vitre pobjeda nad našom sebičnosti i škrtosti. Danas je preispitivanje, da li smo u ramazanu uradili ono što smo mogli, ako nismo kada ćemo? Koji je to ramazan kada ćemo uraditi više? Svi naši ibadeti, sva naša materijalna odricanja trebaju imati posljedicu naše napredovanje ka boljem. Muslimani svakoga dana trebaju da budu bliži Bogu i na usluzi drugim ljudima - kazao je ef. Čizmić. 

Medžlis IZ Maglaj uoči Bajrama prihvatio je prijedlog džematskog odbora, pa je bajram-namaz klanjan u sportskoj dvorani u Novom Šeheru, a predvodio ga je Rahman ef. Skejić, imam Muharem-pašine džamije. 

Nažalost, ovog Bajrama izostala su srdačna grljenja, bajramski prijemi i komšijske posjete ali su ih nadomjestili sredačni osmijesi i bratski selam.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.