SARAJEVO

Reis Kavazović i Cerić posjetili hafiza Spahića

Hafizu su reis i njegov prethodnik poželjeli dobro zdravlje

Posjeta velikom bošnjačkom alimu. IZBiH

Piše: M. K.

25.5.2020

Prvog dana ovogodišnjega Ramazanskog bajrama reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i njegov prethodnik dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema od 1993. do 2012. godine, posjetili su nekadašnjeg naibu-reisa hfz. Ismeta ef. Spahića.

Hafiz Spahić simbol je dostojanstva, strpljivosti i snage vjere u kojoj je našao utjehu kada mu je u avgustu 1992. godine agresorska granata ubila tri kćeri (21, 26, 31) i unuku (7) koje su stajale u redu za vodu u Sarajevu. On im je klanjao dženazu, a ostala je upamćena njegova izjava: „Govorio si, hafize, ne žalimo krv za odbranu napadnute nam domovine. Allah te stavio na iskušenje. Elhamdulillah“. Dva i po mjeseca prije ove tragedije umrla je i hafizova supruga.

-Allah mene kuša jer sam govorio da budemo istrajni, pa evo, hafize, vidi i ti kako je dati krv šehida – riječi su ovog velikog bošnjačkog alima koji je uvijek na prvom mjesti isticao vjeru islam, ljubav prema bošnjačkom narodu i domovini Bosni i Hercegovini. Za zamjenika reisu-l-uleme izabran je 1993., a penzionisan 2012. godine.

Hafizu Spahiću reis Kavazović i njegov prethodnik Cerić čestitali su Bajram i poželjeli dobro zdravlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.