TRAJNO SJEĆANJE Najmlađa žrtva imala samo dvije godine

Fotografijama i videomaterijalima obilježen Dan šehida na području općine Maglaj

Šehidska krv prolivena zarad onoga što mi danas imamo, naglasio je Enes Sejmenović, predsjednik Vijeća MZ Kosova

N. Br. / Avaz.ba
25.05.2020 19:48

Dan šehida obilježen dostojanstveno

Foto: Avaz

Dan šehida na prigodan način obilježen je i na području općine Maglaj. U mjesnoj zajednici Kosova, jednoj od najvećih u općini, na sve poginule borce - šehide i civilne žrtve rata ovoga kraja prisjetili su se postavkom slika i prikazivanjem videomaterijala o žrtvama agresije s ovog područja.

 • Sjećanje na poginule borce i civilne žrtve
  Sjećanje na poginule borce i civilne žrtve Foto: Avaz

Postavku čine 24 fotografije poginulih boraca te šest fotografija civilnih žrtava rata. Među fotografijama je i ona Naide Rahmanović, koja je imala samo dvije godine kada je smrtno stradala u jednom neprijateljskom granatiranju, ali i fotografije Adisa Mešića, kojem je posthumno dodijeljeno priznanje „Zlatni ljiljan“, te Mufida Sejmenovića, dobitnika priznanja „Zlatna policijska značka“.

Ovo je još jedan od projekata koji su osmišljeni i realizirani s ciljem da se od zaborava sačuvaju oni koji su dali svoje živote u periodu 1992.-1995. godine za očuvanje domovine Bosne i Hercegovine.

 • Čuvanje od zaborava
  Čuvanje od zaborava Foto: Avaz

- U kalendar svojih aktivnosti Mjesna zajednica Kosova uvrstila je i ovaj značajni datum, kao vid podsjećanja nas živih na ono što nikada i nikako ne bismo smjeli dopustiti da padne u zaborav, a to je šehidska krv prolivena zarad onoga što mi danas imamo - naglasio je Enes Sejmenović, predsjednik Vijeća MZ Kosova.

 • Izložene 24 fotografije
  Izložene 24 fotografije Foto: Avaz

- Svi se mi danas sjećamo naših poginulih boraca i civilnih žrtava rata, naših šehida. U ime Medžlisa IZ zajednice Maglaj zahvaljujem MZ Kosova na ovom vrijednom projektu - istakao je glavni imam Nevres ef. Hodžić.

 • Trajna obaveza sjećanja
  Trajna obaveza sjećanja Foto: Avaz

Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, posebno je naglasio trajnu obavezu sjećanja na sve ona koji su dali svoje živote tokom godina agresije.

- Teško je razumjeti koji je to zločinački um koji može ubiti dijete od dvije godine. To se ne može ni razumjeti, a pogotovo se ne može oprostiti. Moramo se sjećati svih naših žrtava, vojnih i civilnih, koji su svoje živote ugradili u temelje naše Bosne i Hercegovine, a koju moramo svi zajedno graditi da bude jača i bolja za sve naše građane. Mi rezervne domovine nemamo - poručio je načelnik Mahmutagić.

Komentari

NA VRH