SARAJEVO Delegaciju Udruženja primili premijer Nenadić i ministrica Agić

Grabovica: Imamo problema s finansiranjem opremanja spomen-sobe ubijenoj djeci

Vlada Kantona pružit će podršku za pripremu spomen-sobe, ali i svim drugim aktivnostima Udruženja, rekao Nenadić

A. J. / Avaz.ba

Delegacija Udruženja se zahvalila premijeru i Vladi KS u njihovoj dobroj namjeri, obećanoj podršci

Foto: Vlada KS


Premijer Kantona Sarajeva Mario Nenadić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić održali su danas sastanak sa delegacijom Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, koju je predvodio predsjednik Fikret Grabovica.

Grabovica je rekao kako oni zastupaju interese porodica 1.601 ubijenog djeteta. Naveo je kako imaju probleme vezane za finansiranje rada ovog udruženja, ali i sa opremanjem i pripremom spomen-sobe, koja se nalazi u blizini Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva ’92-'95.

Prema riječima Grabovice, potrebno je da se izmijene određeni propisi vezani za naknade porodicama ubijene djece Sarajeva, ali i da im se osiguraju neophodna sredstva za obilježavanje značajnih datuma, koje Udruženje organizira, ali i kojima prisustvuje.

Također, posebno su skrenuli pažnju na činjenicu da bosanskohercegovačko tužilaštvo nije učinilo dovoljno za procesuiranje zločina nad ubijenom djecom Sarajeva. Prošlo je već 25 godina, a zločinci, kako su istakli, nikada nisu kažnjeni.

  • Nenadić je najavio kako će u narednom periodu u budžetu nastojati povećati iznose za finansiranje Udruženja

    Nenadić je najavio kako će u narednom periodu u budžetu nastojati povećati iznose za finansiranje Udruženja

    Foto: Vlada KS


Inače, Udruženje je dobitnik i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i prenosi istinu o ratu i stradanju djece širom svijeta.

Nenadić je najavio kako će, kao i do sada podržati rad Udruženja i zadržati postojeći iznos finansiranja, ali da će u narednom periodu u budžetu nastojati povećati te iznose.

Ministarstvo je preuzelo obavezu da provjeri važeće zakone, te pokrenu eventualne izmjene odredbi, koje diskriminiraju porodice ubijene djece u odnosu na druge koji ostvaruju pravo na naknadu.

- Vlada Kantona pružit će podršku za pripremu spomen-sobe, ali i svim drugim aktivnostima Udruženja - poručio je Nenadić.

Predložio im je i potpisivanje trilateralnih sporazuma, između Udruženja, Vlade KS i predstavnika domaćih i međunarodnih institucija, koje mogu podržati njegov rad, uz maksimalnu podršku premijera.

Na kraju sastanka, delegacija Udruženja se zahvalila premijeru i Vladi Kantona Sarajevo u njihovoj dobroj namjeri, obećanoj podršci i želji da nastave zajedničke aktivnosti.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na