ISTRAŽUJEMO

Gotovo dva miliona KM kazni slila se u budžet KS

Za dvije sedmice skoro dvostruko više novca u budžetu

Policija ima pune ruke posla. Ilustracija

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

28.5.2020

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) na ime kazni zbog nepoštivanja naloženih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa do sada su naplatili skoro dva miliona maraka.

Druga opcija

U početku su policajci molili pa poslije upozoravali, a kada im nesavjesni građani nisu ostavili drugu opciju, morali su reagirati represivno - kaznom.

Iz MUP-a KS potvrdili su za „Avaz“ da su od trenutka donošenja naredbi policajci zbog nepoštivanja naloženih mjera izdali oko 3.500 prekršajnih naloga. U KS predviđena novčana kazna je u rasponu od 500 do 1.500 KM. Ako bismo uzeli za primjer da su u svim slučajevima napisane minimalne kazne od 500 KM, prostom računicom se dođe do nevjerovatne cifre od 1.750.000 KM.

Učestale policijske kontrole. Ilustracija

Iz dana u dan ta cifra raste. Tako, recimo, od perioda proglašenja stanja prirodne nesreće, dakle od 18. marta pa do 12. maja na depozitni račun KS uplaćeno je 910.588 KM kazni. Za dvije sedmice skoro dvostruko više novca slilo se u budžet.

- Najčešći prekršaji su bili nenošenje zaštitne maske, nepoštivanje propisane socijalne distance i kršenje policijskog sata - pojasnili su iz MUP-a.

S druge strane, u Tuzlanskom kantonu, naprimjer, izrečeno je puno manje sankcija. Tek 539. Ono što je interesantno jeste i da se kazne, za razliku od bh. prijestonice, kreću od 150 do 1.500 KM.

Policijski sat

Kako nam je potvrđeno iz MUP-a TK, najviše prekršajnih naloga je uručeno zbog nepoštivanja zabrane kretanja od 20 do 5 sati, odnosno policijskog sata, te nepoštivanja obaveze nošenja zaštitne opreme.

Povratnici privođeni

U nekim slučajevima, osim novčanih kazni, policajci su i privodili nesavjesne građane. Radi se o povratnicima u vršenju krivičnih djela. Takvi su i prenoćili iza rešetaka do okončanja policijskog sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.