SARAJEVO

Tegeltija: Nemam namjeru da predlažem zakonsko rješenje koje će napraviti dalju podjelu

Prije rasprave o dnevnom redu, delegatima je omogućeno postavljanje pitanja

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

28.5.2020

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine počela je 6. sjednica Doma naroda Parlamenta BiH.

Prije rasprave o dnevnom redu, delegatima je omogućeno postavljanje pitanja.

Delegatkinja Marina Pendeš postavila je pitanje Ministarstvu sigurnosti BiH.

- Molim da mi od nadležnih institucija jesu li i šta su poduzeli protiv onih koji su organizirali proteste u Sarajevu protiv kardinala i time prekršili međunarodni sporazum – pitala je Pendeš.

U ime Ministarstva sigurnosti BiH odgovoreno je da je pitanje zaprimljeno jučer i da će odgovor biti dostavljen pismeno.

Delegat Denis Bećirović postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

- Šta ste preduzeli i šta planirate preduzeti po pitanju zabrane djelovanja svih fašističkih organizacija u BiH i upotrebe njihovih simbola. Svjedoci smo da se u pojedinim dijelovima BiH ruše se spomenici antifašistima, ukidaju se nazivi ulica. Smatram da je vrijeme da se ovo pitanje zakonski reguliše u BiH, da podvučemo crtu i da BiH i u ovom segmentu bude dio civiliziranog svijeta. Sa fašističkim organizacijama nemamo šanse na našem euro-atlanskom putu – kazao je Bećirović.

Tegeltija je odgovorio da prijedlog ovog zakona već se tri puta našao u proceduri pred Predstavničkim domom.

- Savjet ministara BiH 2010. godine usvojio je prijedlog ovog zakona, ali on je oboren na sjednici Predstavničkog doma. Na sjednici Savjeta ministara BiH 2010. godine zakon je usvojen i upućen u parlamentarnu proceduru bez glasova ministara iz RS. Nemam namjeru da predlažem zakonsko rješenje koje će napraviti dalju podjelu. Neću biti prepreka ukoliko resorna ministarstva budu predlagači zakona. Moj stav je jasan po pitanju fašizma i antifašizma – istakao je Tegeltija.


Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Delegat Bećirović je kazao da nije zadovoljan odgovorom.  

- Mi ćemo ponovo imati incidente sa različitim fašističkim organizacijama – poručio je Bećirović.

Delegat Zlatko Miletić postavio je pitanje Tužilaštvu BiH.

- Molim da mi se dostavi informacija da li je otvorilo istragu za nezakonito postupanja na svim nivoima vlasti u vrijeme pandemije koronavirusa. To me interesira zbog mnogobrojnih afera. Molim da mi Tužilaštvo BiH da odgovor na ovo pitanje. Molim i Koordinaciono tijelo BiH da mi dostavi podatke o svim donacijama koje su stigle u BiH u vrijeme ove krize – kazao je Miletić.

Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić odgovorila je da je Tužilaštvo BiH ovo pitanje dobilo jučer.

- Sve predmete koje smo započeli raditi nismo tretirali kao zločin protiv čovječnosti. Tužilaštvo BiH ima svoje nadležnosti, ali i sva ostala tužilaštva bi trebala dati odgovore šta rade po ovom pitanju. Vodimo predmete koji se odnose na tendere, svaki predmet će biti detaljno obrazložen kroz tužilačku odluku – istakla je Tadić.


Delegat Miletić kazao je da je uvjetno zadovoljan odgovorom.

Delegat Mladen Bosić postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

- Hoćete li podnijeti ostavku ili ćete nastaviti opstrukciju rada. Čini mi se da ste vi odlučili da ne radite ništa i nestali ste u ovo krizno vrijeme. Znam da niste odgovorni za blokadu – kazao je Bosić.

Tegeltija je odgovorio da bi trebalo puno vremena da se predstavi sve što je urađeno u doba pandemije.

- Vaše pitanje je više političko, ali teško da ćemo mi bilo kada približiti politička gledišta. Vaš stav o radu Savjeta ministara BiH je vid političke borbe vas i vaše političke partije. U demokratiji samo su građani ti koji imaju mogućnost da sude ko je kako radio – poručio je Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.