SARAJEVO

Vrlo male šanse da prijedlog za odgađanje podnošenja prijava za PDV dobije podršku

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić ovom prilikom obrazložio je potrebu izmjene i dopune Zakona o PDV-u

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

28.5.2020

Nastavljena je sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, a delegat Denis Bećirović predložio je zajedničku sjednicu oba doma Parlamenta BiH. Kako je kazao glavna tema sjednice trebale bi biti ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

- Trenutno nema ni veće ni važnije teme od ovog. Predlažem da ovo pitanje uvrstimo na današnju sjednicu i da Dom naroda inicira tu zajedničku sjednicu – kazao je Bećirović. 

Većinom glasova delegata odlučeno je da ovaj prijedlog nije prihvatljiv i neće biti uvršten na sjednicu Doma naroda.

Govoreći o zapisniku sa prethodne sjednice Doma naroda Mladen Bosić kazao je da u zapisniku postoji greška kad je riječ o glasanju.

- Želim da u zapisniku piše da nisam učestvovao u glasanju. Jer izgleda da se ja jedini pridržavam odluke da predstavnici RS ne učestvuju u odlučivanju – istakao je Bosić.

Ipak većinom glasova usvojen je zapisnik sa 5. sjednice Doma naroda Parlamenta BiH.


Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić ovom prilikom obrazložio je potrebu izmjene i dopune Zakona o PDV-u.  

- Zakon ima visok stepen hitnosti, ovaj prijedlog je jedan od rijetkih mjera za pomoć privrednicima u doba pandemije. Hrvatska je još početkom četvrtog mjeseca usvojila izmjene svog poreznog zakona, a isto je uradila i Srbija – kazao je Zvizdić.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić istakao je da je napravaljeno mnogo propusta prilikom pripreme ovog prijedloga.

- Potrebno je da imamo mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje. Ovo je bitno jer su članovi Upravnog odbora i ministri finansija entiteta. Dobro bi bilo da imamo numeričke podloge koje će nas opredijelili da radimo dobar posao. A vidio sam da se mnogi ne slažu sa ovim prijedlogom, pa čak i iz poslovne zajednice. Ono što mene interesuje jeste kako prolaze izvoznici u ovom prijedlogu. Oni su već platili PDV, pogoršava se njima likvidnost. – kazao je Špirić.

Ipak delegati su prihvatili da ovaj prijedlog razmatraju po hitnoj proceduri.

Delegatkinja Dušanka Majkić podržala je raspravu delegata Špirića.

- Svaki put pred izbore se pojavi neka stranka koja izlazi sa ovakvim prijedlozima kako bi glasačima pokazala kako je samo njoj stalo i kako samo oni brinu. Smatram da ovo ne treba podržati – istakla je Majkić.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Delegat Denis Bećirović smatra da je u vrijeme krize Vijeće ministara BiH trebalo predložiti niz prijedloga koji bi smanjili efekte na privredne subjekte.  

- Kolega Zvizdić je to uradio i ja ću podržati. Ova situacija ne vodi u dobrom pravcu, ovo je pokušaj amortizacije ogromnih ekonomskih udara i može olakšati opstanak na tržištu za brojne kompanije – istakao je Bećirović.

Delegatkinja Lidija Bradara ovom prilikom kazala je da je pristalica da ovakve zakone predlaže Vijeće ministara BiH ili barem ministar finansija.

- U ovom zakonu ne vidim ništa osim jedne vrste populizma. Jedno piše u tekstu ovog zakona, a drugo u obrazloženju. Zakon je donesen još 2005. ili 2006. godine, ako ga treba mijenjati onda to treba uraditi sistemski. Ovako možemo imati nesagledive posljedice. Naš klub ovo neće podržati – zaključila je Bradara.

Delegat Amir Fazlić pozvao je delegate da podrže ovaj prijedlog.

- Kolega Denis Zvizdić bio je i predsjedavajući Vijeća ministara Bih i mjerodavan je da predlaže ovakve zakone – istakao je Fazlić.

Delegat Mladen Bosić kazao je da neće učestvovati u glasanju.

- Ovaj prijedlog je imao namjeru da pomogne privrednicima, to nije trebao da predlaže poslanik iz Predstavničkog doma, to je trebalo da uradi Vijeće ministara BiH. Ljudi ove zemlje trebaju da se zabrinu šta ih čeka u budućnosti. Ovi koji neće glasati za ovaj zakon brinu za niže nivoe vlasti, a ne o privrednicima – poručio je Bosić.

Delegatkinja Dušanka Majkić osvrnula se na novac MMF-a koji leži na računu centralne banke BiH.

- Predstavnik MMF-a rekao da mu se nikad nije dogodilo da zemlja koja je dobila tolika sredstva ih ne koristi. RS nije kriva za ovo, njen dio pripada onako kako je dogovoreno. Kako će se u Federaciji dijeliti to je pitanje, a valjda bi trebalo onako kako je to ranije dogovoreno – kazala je Majkić.

Delegat Lazar Prodanović kazao je da je i predlagač svjestan da nema šansi da ovaj prijedlog dobije podršku u Domu naroda parlamenta BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.