TVRDNJE

Bošković: Federalna uprava civilne zaštite potrošila 23 miliona KM

Nema nikakve sumnje da je period epidemije koronavirusa i stanja nesreće iskorišten za pokušaj suspenzije zakonodavne vlasti u FBiH i toga da određene politike pridobiju ulogu ključnog koordinatora svih procesa

Mladen Bošković. Fena

Srna

28.5.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković (HDZ BiH) izjavio je da su sve nabavke Federalne uprave civilne zaštite sprovedene bez primjene Zakona o javnim nabavkama i da je gotovo cjelokupan novac predviđen u budžetu FBiH od 23 miliona KM potrošen.

- Federalna uprava civilne zaštite više nema sredstava za eventualne buduće potrebe - istakao je Bošković i dodao da su te činjenice o radu ove uprave jasne na osnovu izvještaja koji su pristigli.

Bošković je naveo da nema nikakve sumnje da je period epidemije koronavirusa i stanja nesreće iskorišten za pokušaj suspenzije zakonodavne vlasti u FBiH i toga da određene politike pridobiju ulogu ključnog koordinatora svih procesa, saopćeno je iz HDZ-a.

On je istakao da su, nažalost, takve želje i namjere dovele samo do raznih sumnjivih i vrlo vjerovatno nelegalnih postupaka koji su sprovedeni uz suspenziju i izuzeće propisa o javnim nabavkama, a FBiH koštale oko 23 miliona KM.

- Imamo jasan i definiran problem cjelokupne priče, nemogućnosti funkcioniranja sistema bez poštivanja osnovnih ustavnih i zakonskih predviđenih postupaka. Nije teško zaključiti da su se pojedine takozvane patriotske stranke okupile i stvorile neku umjetnu većinu koja savršeno funkcioniše kada treba sprovesti odluke suprotne propisima - istakao je Bošković.

Parlament FBiH. Avaz

Prema njegovim riječima, legitimni predstavnici hrvatskog naroda na svim nivoima vlasti konstantno su upozoravali "upravitelje krizom" da se vrate u zadate regulativne okvire jer izazvana politička i ekonomska, te zdravstveno-epidemiološka situacija odslikava se i na položaj građana BiH, entiteta, kantona, pa čak i lokalnih jedinica u BiH.

- Posljedice su ogromne, bilo da govorimo o privrednim, ekonomskim, socijalnim i zdravstvenim problemima - upozorio je Bošković.

Mediji u BiH su, kaže on, već danima zaokupljeni nabavkama koje je sprovela Federalna uprava civilne zaštite, odnosno direktor uprave koji je u kratkom periodu, raznim pogodbama, potrošio 23 miliona KM tokom proglašenog stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa.

Klub poslanika HDZ BiH-HNS Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je tokom cijelog proglašenog stanja nesreće pozivao sve političke predstavnike na odgovorno ponašanje, insistiranje na radu Predstavničkog doma, odnosno na radu zakonodavnog tijela FBiH, radu institucija, te postupanje u skladu sa Ustavom, zakonu i propisanoj proceduri - napomenuo je on.  

Bošković je ukazao da su vanredne okolnosti u posljednja dva mjeseca bile jasan pokazatelj želja određenih političkih predstavnika stranka sa sjedištem u Sarajevu na pokušaje suspenzije zakonodavne vlasti u FBiH.

Naznaka daljeg ponašanja suprotno načelima ustavnosti i zakonitosti je instantna smjena i krajnje upitni propisi Vlade FBiH, doneseni preglasavanjem predstavnika HDZ-a, koji su na novi način regulisali rad Federalnog štaba civilne zaštite. Naime, novim podzakonskim aktom Vlade FBiH smanjen je broj stručnih osoba iz rada štaba, te su na novi način, ali i sa diktatorskim ovlaštenjima, propisana ovlaštenja načelnika, čak i u odnosu na komandanta Federalnog štaba civilne zaštite - naglašava on. 

Bošković je rekao da su urađeni postupci i poruke koje se šalju u javni i medijski prostor postale jasne i nedvosmislene.

U prevodu, ustavnost i zakonitost, te hrvatska politika i njeni legitimni predstavnici su nepoželjni i kao načela postupanja, ali i kao partner koji će zagovarati i sprovoditi hrvatske interese u ovoj zemlji. Nekakvi pokušaji rezervisanja patriotizma za sarajevske nacionalne stranke, kao i tobože građanske, blijedi su pokušaj zamagljivanja svega što BiH jeste ili bi bar trebala biti - zemlja tri konstitutivna naroda. Bez političke volje da se sve vrati u jasne ustavne i zakonske okvire vodi nas u još dublji politički i institucionalni sunovrat - ocijenio je on.  

Bošković je upozorio da takve aktivnosti moraju jednom zauvijek prestati, inače se dolazi u sferu kada svaka institucija postaje svrha samoj sebi, a pravna država mrtvo slovo na papiru.

- Patriotizam nije suspenzija zakonodavnog tijela, preglasavanje legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, sprovođenje javnih nabavki suprotno zakonu i proceduri, te donošenje podzakonskih akata suprotno potrebama kriznog stanja. Razvijanje kulture dijaloga i kompromisa te poštivanje Ustava, zakona i propisanih postupka su najviše vrijednosti demokratije, vladavine prava i patriotizma u našoj zajedničkoj domovini - poručio je Bošković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.