SARAJEVO

Tegeltija: Razgovarali smo i o nastavku izgradnje Koridora 5C prema jugu

Razmatrali smo i veći broj sporazuma o međunarodnoj saradnji, kao i nastavak izgradnje Koridora 5C prema jugu, rekao Tegeltija

Tegeltija: Susjedne zemlje nisu bile naklonjene prema BiH kao što je BiH prema njima. Arhiv

Piše: A. Č. - E. H. / Avaz.ba

28.5.2020

Nakon sjednice Vijeća ministara predsjedavajući Zoran Tegeltija rekao je da je sjednica bila obimna i da je bilo mnogo tačaka na dnevnom redu.

- Najviše smo se bavili otvaranjem granica, a razmatrali smo i veći broj sporazuma o međunarodnoj saradnji, kao i nastavku izgradnje Koridora 5C prema jugu. Razmatrali smo i izvještaj rada za 2019. godinu. Na prošloj sjednici smo donijeli odluku da poslovni ljudi mogu ući u BiH i najavili da ćemo od 1. juna otvoriti granice. Danas smo donijeli odluke da otvorimo granice za susjedne zemlje, bez ograničavanja što se tiče testiranja - rekao je Tegeltija.

Odluka se odnosi samo na građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Istakao je i da susjedne zemlje nisu bile naklonjene prema BiH kao što je BiH prema njima.

- Samo je Srbija otvorila granice, dok su Crna Gora i Hrvatska uvele mjere. Otvoreni su i aerodromi od 1. juna, ali uz odgovarajuće uvjete. Posljednja stvar koja je bila u našem fokusu jeste da se osigura referencijalan protok robe. Podsjećam da je to dogovoreno s Evropskom unijom. Najviši nivo zaštite se odnosio na 15 posto, a sada je 5 posto - dodao je Tegeltija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.