HERCEGOVINA

Bošnjaci posegnuli za vitalnim nacionalnim interesom, a Klub Hrvata ne želi raditi pod ucjenama

Tomislav Martinović, dopredsjedavajući Kantonalne skupštine, izjavio je kako se danas dogodila vrlo čudna situacija da se dva sata čekalo da se dostavi Zakona o dopunama zakona o izvršenju budžeta HNK za 2020. godinu

S današnjeg zasjedanja. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

28.5.2020

Prekinuta je sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona! Nakon što je, kako smo izvijestili, Klub Bošnjaka zatražio da se o Zakonu o dopunama zakona o izvršenju budžeta HNK za 2020.godinu glasa po principu vitalnog nacionalnog interesa, članovi Kluba Hrvata su nakon kraćeg zasjedanja odlučili napustiti sjednicu, jer, kako su naveli, nisu željeli raditi „pod ucjenama“. 

Predsjedavajući Skupštine HNK, Šerif Špago izjavio je nakon prekida sjednice da mu nije jasno zbog čega se dogodio ovakav rasplet situacije, s obzirom na to da su, naveo je, na Kolegiju utvrdili prijedlog dnevnog reda. 

Istina, kazao je, Vlada nije bila pripremila prijedlog zakona o dopunama zakona o izvršenju budžeta HNK za 2020.godinu te se sačekalo da to Vlada i utvrdi.

- Imajući u vidu ranija negativna iskustva, kada je zakon o izvršenju budžeta donošen u decembru prošle godine, Klub Bošnjaka je danas jednoglasno odlučio da se taj zakon glasa po principu vitalnog nacionalnog interesa. Također, to smo uradili, imajući u vidu da se na sjednici Vlade pokušalo u taj zakon, s dva člana, unijeti, čak osam amandmana koji se ne odnose na to nego na sasvim druge zakone. 

Nije mi jasno zašto su kolege iz Kluba Hrvata odlučili napustiti sjednicu, jer smo mogli kroz raspravu utvrditi o čemu se tu radi. Evo, možda je ovo doprinos Skupštine HNK da predsjednik Federacije, gospodin Marinko Čavara, napokon,uputi prijedlog za popunu Ustavnog suda kako bi se ovakve stvari mogle riješiti - rekao je Špago.


S današnjeg zasjedanja. M. Smajkić

Špago je na pitanje o kakvim je amandmanima riječ, pojasnio da je ministar Donko Jović na sjednici Vlade HNK predložio da se u Zakon o izvršenju budžeta ubace članovi prema kojim je, kazao je, sve ono što je federalnim zakonom o budžetima definisano da radi ministar finansija prebacuje na Vladu. 

- To je mimo zakona o budžetima Federacije i praktično sve ono što je propisano da radi ministar finansija se oduzima i prepisuje na Vladu i to je otprilike suština - naveo je Špago.

Tomislav Martinović, dopredsjedavajući Kantonalne skupštine, izjavio je kako se danas dogodila vrlo čudna situacija da se dva sata čekalo da se dostavi Zakona o dopunama zakona o izvršenju budžeta HNK za 2020. godinu.

- To je tehnički propis koji je pratio rebalans proračuna , a čiji je predlagatelj ministar finansija, pa kada je je Vlada usvojila taj zakon i dostavila nam ga, a riječ je o dva članka , dvije izmjene koje se koji se tiču stabilizacijskog fonda predviđenog u tzv. korona- zakonu i kad smo rekli da nastavljamo rad, suočili smo se sa sljedećom nepredviđenom situacijom , vrlo čudnom da je Klub Bošnjaka zatražio da se o tom zakonu glasuje po pravu vitalnog nacionalnog interesa. To do sada nismo imali, a sada je najčudnije, kada to analiziramo da su bošnjački zastupnici prema svom bošnjačkom ministru izrazili rezervu - ustvrdio je Martinović.

Naglasio je da je Klub hrvatskih izaslanika odlučio da neće na ovakav neozbiljan način raditi i da ovu situaciju treba uozbiljiti. 

Aner Žuljević iz SDP-a je kazao kako je očigledno da se virus gluposti kada je riječ o raspodjeli novca MMF-a spustio na kanton.

- Oni su se odlučili poigrati sa sudbinom privrednika i građana koji čekaju pomoć. Ovo je igrokaz SDA-HDZ koji je završio velikim ništa i za privredu i građane i mi ih molimo da se uozbilje. Jer, mi trebamo ozbiljne političare, a oni su godinama živjeli na teret građana i sad je vrijeme da im svojom odgovornošću vrate kroz brze odluke, bez sukoba i s jednostavnim planovima – naveo je Žuljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.