SAZNAJEMO

Završen izvještaj: Finansijska policija ušla u trag svim tokovima novca „Aluminija

Policija će uskoro završiti i izvještaj o poslovanju firmi koje su povezane s „Aluminijem“ i sve zajedno dostaviti Federalnoj vladi na uvid

''Aluminij'': Finansijska policija ušla u firmu lani u avgustu. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

29.5.2020

Finansijska policija Federacije BiH je, prema nalogu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i Vlade FBiH, završila kompletan izvještaj o poslovanju mostarskog „Aluminija“, saznaje „Avaz“.

Veliki dugovi

Pripadnici Finansijske policije u avgustu prošle godine započeli su s kompletnim češljanjem poslovanja ovog posrnulog giganta koji je lani zbog enormnih dugova obustavio proizvodnju i otpustio radnike.

Saznajemo da je izvještaj Finansijske policije okončan i da će već u narednim danima biti poslani određeni zaključci prema Vladi FBiH, koja je zbog duga većeg od 400 miliona KM i tražila ulazak Finansijske policije i Porezne uprave.

Razlog je, između ostalog, bio i taj što Vlada nije imala na raspolaganju sve izvještaje o poslovanju.


''Aluminij'': Finansijska policija ušla u firmu lani u avgustu. Arhiv

Prema informacijama „Avaza“, Finansijska policija je obavila kontrolu svih novčanih tokova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve prilive i odlive novčanih sredstava do 10. jula lani, kada je i ugašena proizvodnja.

Osim toga, Finansijska policija će uskoro završiti i izvještaj o poslovanju firmi koje su povezane s „Aluminijem“ i dostaviti, također, Vladi na uvid. Radi se o firmama od kojih je ranije kupovana električna energija.


Krivična djela

Uporedo s tim, ova finansijska institucija će vrlo brzo, čim zadokumentira dokumentaciju, izvještaj poslati i Tužilaštvu HNK.

- U izvještaju Vladi bit će dati zaključci, a naknadno će se nadležnom tužilaštvu podnijeti izvještaji o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima i počiniocima - rečeno nam je nezvanično iz Finansijske policije.


Istraga iz 2015. godine

Ova institucija još je 2015. predala Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona izvještaj o brojnim nepravilnostima protiv više osoba. Ali na osnovu ovog izvještaja nije bilo ozbiljne istrage niti optužnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.