CRNA LISTA

Amir Zukić nepoželjan u Sjedinjenim Američkim Državama

Kako Pompeo naveo to je uradio zbog "koruptivnih radnji koje mu se stavljaju na teret i potkopavanja vladavine zakona"

Zukić: Zabarnit će mu se ulazak u Sjedinjene Američke Države. Arhiv

Avaz.ba

28.5.2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) javno je označio Amira Zukića, bivšeg generalnog sekretara Stranke demokratske akcije, umiješanim u "značajnu korupciju".

- U svom službenom svojstvu poslanika Predstavničkog doma u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i kao generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), Zukić je bio umiješan u koruptivne radnje koje su narušavale vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini - navodi se u aktu State Departmenta.

Nadalje je navedeno da "ova javna oznaka potvrđuje američku posvećenost borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini". 

- Sjedinjene Države i dalje stoje sa narodom Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi protiv korupcije. Odjeljenje će nastaviti koristiti ove ovlasti za pozivanje na odgovornost korumpiranih aktera u ovoj regiji i širom svijeta - navedeno je u saopćenju.

U objavi i na Twitteru Pompeo je napisao: 

- Korumpirani postupci bivšeg predstavnika Zukića potkopali su vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Kao rezultat javno ga označavam čineći ga nepoželjnim za ulazak u SAD. Sa svojim partnerima u BiH ostajemo ujedinjeni protiv korupcije.

Zukiću i njegovoj porodici na osnovu ove objave zabranjen je ulazak u SAD.

Od maja 2017. godine sudi mu se pred Općinskim sudom u Sarajevu za nezakonito zapošljavanje.

Ko je Amir Zukić

Zukić je bio višegodišnji generalni sekretar SDA i jedan od njenih najprepoznatljivijih članova. Politički angažman započeo je osnivanjem SDA početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Bio je osnivač Muslimanskog omladinskog saveza za općinu Centar Sarajevo, te višegodišnji član Općinskog odbora SDA Centar.

Bio je predsjednik Mjesnog odbora SDA Bjelave od 1991 do 1994. godine, a obavljao je funkciju sekretara Općinskog odbora SDA Centar u periodu 1994 -1998. godine. Bio je član je Gradskog odbora SDA Sarajevo od 1996 – 1998. godine i član Općinskog odbora SDA Centar, od osnivanja, u kontinuitetu do danas, u svim sazivima, te član KO SDA Sarajevo.

Na Konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora SDA nakon 4. Kongresa Stranke, izabran je za generalnog sekretara SDA. Ponovo je izabran, na Konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora, 11. juna 2009. godine, nakon održanog 5. Kongresa SDA. Na Konvenciji SDA, održanoj 1. februara 2013. godine ponovo izabran za generalnog sekretara Stranke.

Od 1994. do 1995. godine načelnik Odjeljenja za izbjegla i raseljena lica Općine Centar, nakon čega postaje direktor općinskog Sekretarijata za društvene djelatnosti. Od 1996. do 2004. godine imenovan za sekretara Općinskog vijeća Općine Centar. Izabran za poslanika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo na Općim izborima 2006. godine. Ponovo na Općim izborima 2010. godine izabran za poslanika u Skupštini KS.

Bio je predsjednik je Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hecegovine.

Član Komisije za ustavna pitanja KS-a od 2004. do 2006. godine, a u Komisiji za zakonodavna pitanja Kantona Sarajevo od 2006. godine.

Tokom 2007. godine član Komisije za polaganje stručnog ispita iz oblasti građevinarstva u Ministarstvu prostornog uređenja. Na Općim Izborima 2014. izabran za zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Bio je predsjednik Administativne komisije i član odbora za pravdu i opštu upravu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.