AFERA RESPIRATORI Nakon višesatnog ispitivanja u SIPA-i

Uhapšeni premijer FBiH Fadil Novalić, te Fahrudin Solak i Fikret Hodžić

Sva trojica bi danas trebala biti predata u nadležnost Tužilaštva BiH

M. Aš. / Avaz.ba
29.05.2020 06:46

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite i Fikret Hodžić, vlasnik kompanije "Srebrena malina" uhapšeni su sinoć nakon višesatnog saslušavanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), saznaje eksluzivno "Avaz". 

SIPA je više sati ispitivala glavne osumnjičene u aferi "Respiratori" teškoj 10,5 miliona KM, za nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH. 

Sva trojica bi danas trebala biti predata u nadležnost Tužilaštva BiH.

  • Advokati do kasno sinoć ostali u SIPA-i
    Advokati do kasno sinoć ostali u SIPA-i Foto: M. Tabaković

Ovaj posao je, podsjećamo, pod čudnim okolnostima dodijeljen je "Srebrenoj malini" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, a posao mu je dala Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa sada suspendiranim direktorom Fahrudinom Solakom na čelu.

Kada je u pitanju Fadil Novalić, njemu je dan ranije oduzet mobitel. SIPA ima čvrste dokaze da je ova trojka umiješana u nezakonite radnje čim se svi nalaze na ispitivanju u Lukavici. U prostorijama SIPA-e sinoć su bila i dva tužioca Tužilaštva BiH koji rukovode istragom.

Ovim je potvrđeno pisanje "Avaza" da Tužilaštvo BiH sumnjiči Solaka i Hodžića za organiziranje grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja.

Komentari

NA VRH