NARODNA SKUPŠTINA

Kolegij danas o posebnoj sjednici na kojoj će biti razmatrana Rezolucija sporna za RS

Za dnevni red predloženo razmatranje i zauzimanje stava o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Narodna skupština RS. Avaz

Srna

29.5.2020

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zakazao je za danas sjednicu Kolegija na kojoj bi trebalo da bude utvrđen termin održavanja i prijedlog dnevnog reda 14. posebne sjednice NSRS.

U skladu sa Poslovnikom, zakazivanje posebne sjednice zatražila je jedna trećina narodnih poslanika, a zahtjev su potpisali poslanici klubova SNSD-a, DNS-a, Demosa, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

Za dnevni red posebne sjednice predložili su razmatranje i zauzimanje stava o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

U obrazloženju zahtjeva za sjednicu potpisani poslanici navode da je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer "kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično sprovodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba".

- Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH glasovima PDP-a i SDS-a pristupio je sramnom prekrajanju istorije i marginalizovanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu. Tražimo da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav o ovom veoma značajnom pitanju za RS i srpski narod u cjelini - navodi se u zahtjevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.