PRIJEDOR

Dan bijelih traka uz povorku od 50 ljudi i 102 ruže za ubijenu djecu

Ograničen broj učesnika zbog koronavirusa

Grad Prijedor šetališna zona. G. Kaurin

G. Kaurin / Avaz.ba

29.5.2020

Dan bijelih traka u nedjelju će u podne biti obilježen u Prijedoru, sa znatno manjim brojem učesnika zbog epidemije koronavirusa. 

Organizatori Udruženje roditelja ubijene djece, Fondacija kultura sjećanja, "Oštra nula", Inicijativa „Jer me tiče“ i Centar za mlade „Kvart“ navode kako nisu nikome slali pozivnice zbog aktuelne situacije.

Fikret Bačić, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece kaže za „Avaz“ da će se povorka, kao i svake godine kretati kroz šetališnu zonu do gradskog trga.

- Ostali koji žele biti prisutni mogu sačekati povorku na gradskom trgu. I ove godine akcenat je na izgradnji Memorijala za ubijenu djecu, a nakon govora položićemo 102 ruže u krug, kao i svake godine do sada – navodi Bačić i dodaje da će ove godine izostati tematski program, koji je uvijek pratio obilježavanje Dana bijelih traka.



Bačić: Čekamo prijedlog lokacija od nadležnog gradskog odjeljenja. G. Kaurin

Bačić navodi da su svi dosadašnji razgovori oko izgradnje memorijala tekli uspješno, te da je sad sve na Odjeljenju za prostorno uređenje pri Gradskoj upravi Prijedor. 

- Predloženo je sedam lokacija, a sada čekamo od nadležnog Odjeljenja koje lokacije se mogu uzeti u obzir, a koje ne i obrazloženje za sve navedeno – ističe Bačić

Organizatori se eksplicitno ograđuju od bilo kakvih aktivnosti na obilježavanju Dana bijelih traka u drugim sredinama, koje se kako navode koriste u svrhu promocije političkih ili nacionalističkih poruka i raspirivanja mržnje. Poručuju da je to suštinski protivno vrijednostima koje promoviše Dan bijelih traka, uz poruku – „za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje“. 

Dan bijelih traka ove godine će se obilježiti uz obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance.

Dan bijelih traka. Arhiva

Dan bijelih traka prvi put je obilježen u Prijedoru 2012. godine kao početak kampanje protesta protiv odluke gradskih vlasti da se porodicama žrtava zabrani javno obilježavanje dvadesete godišnjice zločina nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima.

Na ovaj datum je osnovan i bivši logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.