PRIJEDOR Obilježavanje 31. maja

Dan bijelih traka uz povorku od 50 ljudi i 102 ruže za ubijenu djecu

Ograničen broj učesnika zbog koronavirusa

G. Kaurin / Avaz.ba
29.05.2020 11:14

Grad Prijedor šetališna zona

Foto: G. Kaurin

Dan bijelih traka u nedjelju će u podne biti obilježen u Prijedoru, sa znatno manjim brojem učesnika zbog epidemije koronavirusa. 

Organizatori Udruženje roditelja ubijene djece, Fondacija kultura sjećanja, "Oštra nula", Inicijativa „Jer me tiče“ i Centar za mlade „Kvart“ navode kako nisu nikome slali pozivnice zbog aktuelne situacije.

Fikret Bačić, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece kaže za „Avaz“ da će se povorka, kao i svake godine kretati kroz šetališnu zonu do gradskog trga.

- Ostali koji žele biti prisutni mogu sačekati povorku na gradskom trgu. I ove godine akcenat je na izgradnji Memorijala za ubijenu djecu, a nakon govora položićemo 102 ruže u krug, kao i svake godine do sada – navodi Bačić i dodaje da će ove godine izostati tematski program, koji je uvijek pratio obilježavanje Dana bijelih traka.

  • Bačić: Čekamo prijedlog lokacija od nadležnog gradskog odjeljenja
    Bačić: Čekamo prijedlog lokacija od nadležnog gradskog odjeljenja Foto: G. Kaurin

Bačić navodi da su svi dosadašnji razgovori oko izgradnje memorijala tekli uspješno, te da je sad sve na Odjeljenju za prostorno uređenje pri Gradskoj upravi Prijedor. 

- Predloženo je sedam lokacija, a sada čekamo od nadležnog Odjeljenja koje lokacije se mogu uzeti u obzir, a koje ne i obrazloženje za sve navedeno – ističe Bačić

Organizatori se eksplicitno ograđuju od bilo kakvih aktivnosti na obilježavanju Dana bijelih traka u drugim sredinama, koje se kako navode koriste u svrhu promocije političkih ili nacionalističkih poruka i raspirivanja mržnje. Poručuju da je to suštinski protivno vrijednostima koje promoviše Dan bijelih traka, uz poruku – „za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje“. 

Dan bijelih traka ove godine će se obilježiti uz obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance.

  • Dan bijelih traka
    Dan bijelih traka Foto: Arhiva

Dan bijelih traka prvi put je obilježen u Prijedoru 2012. godine kao početak kampanje protesta protiv odluke gradskih vlasti da se porodicama žrtava zabrani javno obilježavanje dvadesete godišnjice zločina nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima.

Na ovaj datum je osnovan i bivši logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

Komentari

NA VRH