ZAGREB

Turković i Radman dogovorili izlazak komisija za granice na područje Plješevice

Ministri su iskoristili ovu priliku da se dotaknu i teme Trgovske gore, koja se spominje kao jedna od mogućih lokacija za odlaganje nuklearnog, odnosno radioaktivnog otpada

Sastanak organiziran na zahtjev ministrice Turković. MVP BiH

Avaz.ba

29.5.2020

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se jučer u Zagrebu sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem-Radmanom.

Sastanak je organiziran na zahtjev ministrice Turković povodom aktuelnih dešavanja vezanih za sječu šuma u Unsko-sanskom kantonu. 

Ministar Radman ponovio je zvanične stavove da Hrvatska ne ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da se aktivnosti na sječi šume u području planine Plješevice odvijaju isključivo na hrvatskoj teritoriji. 

Tursković s Grlić-Radmanom. MVP BiH

Ministrica Turković je predložila da se u cilju rješavanja ovog pitanja, ipak na teren upute zvanične Komisije za granice, pa je postignut dogovor da se to u najskorije vrijeme organizuje kako bi se ovaj nesporazum riješio na obostrano zadovoljstvo zainteresovanih strana.

- U ugodnom i otvorenom razgovoru ministrica Turković se srdačno zahvalila svom sagovorniku na značajnoj humanitarnoj pomoći koju je Republika Hrvatska i njeni građani nedavno donirala BiH u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa - navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Sa sastanka u Zagrebu. MVP BiH

Ministri su iskoristili ovu priliku da se dotaknu i teme Trgovske gore, koja se spominje kao jedna od mogućih lokacija za odlaganje nuklearnog, odnosno radioaktivnog otpada. 

- Ministri su i o ovoj temi postigli saglasnost, da će i ovo pitanje rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa i da će se sve procedure odvijati putem konstruktivnog i zajedničkog dijaloga kako bi se postigao prihvatljiv kompromis za dvije susjedne zemlje koje u tom duhu trebaju i dalje razvijati svoje odnose - stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.