REAKCIJE

Ambasada SAD: Zukić je umiješan u značajnu korupciju, za šta dokaze posjeduje državni sekretar Pompeo

Ova korupcija predstavljala je podrivanje vladavine zakona i javnih institucija u BiH, poručili su

Bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

29.5.2020

Bivši zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić umješan je u značajnu korupciju za šta dokaze posjeduje državni sekretar SAD-a Majk Pompeo (Mike).

Ovo su kazali za „Dnevni avaz“ iz ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Dodali su da se „značajna“ korupcija o kojoj je ovdje riječ dogodila u toku mandata Zukića kao zastupnika u Predstavničkom domu FBiH.

- Ova korupcija predstavljala je podrivanje vladavine zakona i javnih institucija u BiH. Korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organiziran kriminal, te podriva povjerenje u vladavinu zakona i vlast, što izravno utječe na sigurnosne, ekonomske i vanjskopolitičke nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država, a vjerujemo, i na iste interese partnerskih država poput Bosne i Hercegovine – poručili su iz Ambasade SAD-a.

Državni sekretar SAD-a Majk Pompeo će nastaviti koristiti ovu nadležnost i sva raspoloživa sredstva za borbu protiv korupcije. Arhiv

Prema pojašnjeju koje smo dobili, odluke poput ove u slučaju gospodina Zukića nisu vremenski ograničene.

- Kada državni sekretar pribavi vjerodostojne podatke o tome da je službenik direktno ili indirektno uključen u značajnu korupciju ili grubo kršenje ljudskih prava, dužan je da ga stavi na listu ili identificira tog službenika i članove njegove uže porodice u skladu s odjeljkom 7031(c), javno ili privatno. Uopšteno govoreći, kada je osoba stavljena na listu u skladu s odjeljkom 7031 (c), ta osoba neće dobiti vizu za putovanje u Sjedinjene Američke Države – pojasnili su.

Istakli su da državni sekretar će nastaviti koristiti ovu nadležnost i sva raspoloživa sredstva za borbu protiv korupcije na globalnoj razini.

- Ovisno o posebnim okolnostima, neke se odluke o stavljanju osoba na ovu listu objavljuju, a neke ne – rečeno je za „Avaz“ iz Ambasade SAD-a u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.