SASTANAK

Tegeltija s predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija: Sredstva MMF-a staviti na raspolaganje

Sagovornici su ovom prilikom je razgovarali i o tzv. postkovid odgovoru

Zoran Tegeltija. Vijeće ministara BiH

Avaz.ba

29.5.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija održao je danas putem videolinka sastanak sa predstavnicima međunarodnih finanijskih institucija u BiH.  

Na sastanku sa rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Endruom Džuelom, šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom, šeficom Kancelarije EBRD-a u BiH Manuelom Nesl, šeficom Kancelarije EIB-a u BiH Sandrin Fiska i predstavnicom Međunarodne finansijske korporacije Ladom Buševac razgovarano je o trenutnoj ekonomskoj situaciji u BiH, te o mogućnostima saradnje institucija u BiH i međunarodnih finansijskih institucija u socioekonomskom odgovoru na krizu izazvanu epidemijom virusa korona.

Predsjedavajući Tegeltija zahvalio je predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija na brzom odogovoru na zahtjeve BiH za finansijskom podrškom i izrazio žaljenje zbog nemogućnosti korištenja sredstava koja su doznačena BiH, istakavši da je Vijeće ministara završilo sve obaveze što se tiče stavljanja na raspolaganje sredstava povučenih od MMF-a. 


Zoran Tegeltija. Vijeće ministara BiH

Sagovornici su ovom prilikom je razgovarali i o tzv. postkovid odgovoru, a predsjedavajući Tegeltija upoznao je učesnike sastanka da će naredne sedmice biti održana prva sjednica Grupe za socioekonomski odgovor čiji zadatak je da sačini koordinirane i usaglašene mjere i reforme s ciljem brzog oporavka od krize.

Učesnici sastanka su se usaglasili da je potrebno učiniti maksimalne napore kako bi doznačena finansijska sredstva MMF-a što prije bila stavljena na raspolaganje entitetima i Brčko distriktu, što prije definirale zajedničke mjere za socioekonomski odgovor na krizu, te u skladu s tim definirala i potrebna finansijska podrška međunarodnih finansijskih institucija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.