SAOPĆENJE

HNS pozdravio hapšenje Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića

HNS. Avaz

Avaz.ba

29.5.2020

Predsjedništvo HNS-a pozdravilo je napore pravosudnih i policijskih institucija u aferama koje potresaju Federaciju BiH i konkretne poteze kojima javnost svjedoči u posljednja 24 sata nakon hapšenja glavnih osumnjičenih u aferi "Respirator".

Podjsetimo, sinoć su uhapšeni glavni akteri ove afere, premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FCUZ Fahrudin Solak i vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić.

- Pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. Cijeli proces mora doživjeti svoj konačan pravni i sudski epilog, a odgovorni pojedinci odgovarati. Ova afera predstavlja test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava, kao i buduće aktivnosti u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom - saopćeno je iz HNS-a.


Politički igrokazi

Navode da previranja oko raspodjele sredstava MMF-a moraju biti razriješena u skladu s političkim dogovorom koji je postignut i odlukama Fiskalnog vijeća u kojima su kantoni jasno naznačeni kao jedinice koje direktno sudjeluju u raspodjeli novca od strane Centralne banke BiH.

- Komplikacije i pokušaji ostvarivanja političkih igrokaza već duže vrijeme nemaju nikakvog smisla, stoga Predsjedništvo HNS zahtijeva od nadležnih institucija da financijska sredstva konačno budu aktivna i na raspolaganju kako bi se osigurala sredstva pomoći za gospodarske subjekte i omogućio njihov oporavak i nesmetano funkcioniranje  - navode iz HNS-a.


Predstojeći izbori

Na sjednici se raspravljalo i o predstojećim lokalnim izborima koji su još uvijek u pravnoj neizvjesnosti zbog prolongiranja datuma izbora te aktivnostima samog CIK-a BiH koji bi trebao osigurati preduvjete za održavanje izbornog procesa.

- Na tragu prethodnih odluka Predsjedništva HNS, usuglašeno je kako će HNS imati zajedničke kandidate u onim mjestima gdje je hrvatski narod izložen utjecaju brojnosti druga dva naroda, kako bi ostvarili što bolji zajednički izborni rezultat i spriječili disperziju glasova. Pitanje CIK BiH kao nadležne institucije za održavanje izbora također mora biti zakonski razriješeno kako bi izborni proces prošao transparentno i u skladu sa zakonskim propisima i demokratskim procedurama - saopćeno je iz Vijeća.

Jedna od tačaka dnevnog reda odnosila se i na predstojeće parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj. Razgovori oko kandidata u XI. Izbornoj jedinici u narednom razdoblju biti će intezivirani kako bi hrvatski narod i dalje imao svoje predstavnike u hrvatskom Saboru.

Predsjedništvo HNS komentiralo je i poboljšanje ukupne epidemiološke slike na prostoru BiH te uputilo zahvalnost svim medicinskim, policijskim i djelatnicima civilne zaštite koji su najzaslužniji za uspješnu borbu i suzbijanje utjecaja korona virusa. Sve aktivnosti u sljedećem razdoblju moraju biti usmjerene u omogućavanje stabilnosti i likvidnosti svih direktno pogođenih grana gospodarstva kako bi negativni efekti bili svedeni na minimum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.