OGLASILA SE STRANKA

SDA: Zadržavanje Novalića u SIPA-i je pokušaj državnog udara

Smatraju da je zadržavanje premijera Federacije BiH u prostorijama SIPA-e otvorilo niz pitanja

SDA: Tužilaštvo zaduženo samo za progon Bošnjaka. Avaz

Fena

29.5.2020

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je zadržavanje premijera Federacije BiH Fadila Novalića u prostorijama SIPA-e otvorilo niz pitanja i narušilo kredibilitet istrage pokrenute u aferi "Respiratori".

 - SDA je od početka tražila da pravosuđe hitno i temeljito istraži ovaj slučaj, ali je Tužilaštvo pokazalo da nema taj cilj. Od samog početka selektivnim objavama prikupljene dokumentacije i dokaza Tužilaštvo je pokazalo da im je jedina namjera diskreditirati premijera FBiH i po svaku cijenu ga uvući u aferu - ističu iz ove stranke.

Ključna stvar koja jasno dokazuje ovu tvrdnju, kako dodaju, desila se kada su iz istrage izostavljeni svi nebošnjački kadrovi, odnosno kadrovi HDZ-a – zamjenica premijera i komandantica Federalnog štaba CZ, ministar zdravstva i direktor Zavoda za javno zdravstvo, koji su direktno učestvovali u proceduri nabavke.

 - Ovdje je riječ o dobro smišljenoj i koordiniranoj akciji, sa svim elementima državnog udara, čiji je jedini cilj da se eliminišu premijer i SDA, odnosno bošnjački faktor, te da HDZ preuzme kontrolu unutar Vlade i nad životom ljudi u Federaciji - navode iz SDA.


SDA: Ne može Tužilaštvo BiH biti nadležno samo na prostoru gdje žive Bošnjaci. Avaz

Dodaju da to potvrđuje i činjenica da Tužilaštvu nije ni napamet palo da pokrene istragu poljske bolnice u RS-u ili privede premijera RS-a, jednako kao što se već godinama prave slijepi pred mnogim aferama čiji su nosioci kadrovi HDZ-a i SNSD-a.

 - Tužilaštvo na čelu sa Gordanom Tadić nije oduzelo mobitel predsjedniku VSTV-a u aferi "Potkivanje" niti je provelo bilo kakvu ozbiljnu istragu; zatim je spriječilo istragu u aferi “Vrbovanje-SOA”, nije nikad procesuiralo Čovićevog savjetnika za aferu "Gepek", niti ministra pravde BiH za oslobađanje osuđenog ratnog zločina Marka Radića. Tužilaštvo nikad nije provelo istragu u aferi “Diplome” u kojoj su glavni akteri bili kadrovi HDZ-a, te se čak proglasilo nenadležnim nakon što im je SIPA dostavila materijal o pranju novca i organiziranom kriminalu u koji su bili umiješani vlasnici kladionica - dodaju iz SDA.

Isto to Tužilaštvo, nakon što je pokrenulo sistemski progon generala Armije RBiH, a ukinulo procesuiranje haških predmeta sa A liste, sada je krenulo sa pokušajem potpune eliminacije Bošnjaka iz Vlade FBiH.

 - Ne može Tužilaštvo BiH biti nadležno samo na prostoru gdje žive Bošnjaci, a posebno ne može biti instrument HDZ-a za političke obračune i nasilnu promjenu ustavnopravnog poretka u državi sa nesagledivim posljedicama - saopćeno je iz SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.