RADOVI

Mostarski zatvor za dvije godine na novoj adresi

Vjerujemo da ćemo odmah nakon druge faze započeti i treću, odnosno, okončati ovaj projekt poluotvorenog tipa, rekao Džeba

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

29.5.2020

S današnje ceremonije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Nakon punih osam godina zastoja, danas je u mostarskom prigradskom naselju Jasenica simboličnim polaganjem kamena temeljca označena druga faza radova na izgradnji Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Mostar, čija je ukupna vrijednost 3,4 miliona KM. 

Sredstva su kako je to potvrdio Boris Džeba, direktor KPZ-a Mostar, a kako smo to i pisali, osigurana iz federalnog budžeta još od prije dvije godine, koliko je trajala i procedura nakon raspisivanja tendera za ovu fazu.

Za sada će u okviru ovog zatvorskog kompleksa koji se prostire na površini od 50.000 kvadratnih metara biti građeni objekti za zavod poluotvorenog tipa, kapaciteta 200 osuđenih i pritvorenih osoba.

- Vjerujemo da ćemo odmah nakon druge faze započeti i treću, odnosno, okončati ovaj projekt poluotvorenog tipa i da ćemo, praktično, za dvije godine izmjestiti zatvor iz centralne gradske zone, iz Šantićeve ulice, gdje je i osnovna škola. Također, budući da postojeća zgrada datira iz austrougarskog perioda i da je cijela infrastruktura problematična, značaj izgradnje novog zatvora je višestruk- kazao nam je Džeba.

Džeba: Višestruki značaj. M. Smajkić

Uz to, preseljenjem na novu lokaciju i povećanjem kapaciteta, kako je dodao, otvorit će se i nova radna mjesta.

Džeba je, također, naglasio da je riječ o objektu koji će, kako je to i projektom predviđeno, biti jedan od najsigurnijih i najmodernijih zatvora na Balkanu.

Suad Isaković, direktor preduzeća ITC Zenica koje će izvoditi radove istaknuo je da će u okviru druge faze biti urađena tri objekta, među kojima su upravna i zgrada za smještaj zatvorenika.

- To su grubi građevinski radovi, bez zanatskih, koji će, vjerovatno biti rađeni u trećoj fazi. Rok za izvođenje je 12 mjeseci i nema nikakve sumnje u to da posao nećemo okončati na vrijeme, s obzirom na to da ova vrsta radova zahtijeva suho vrijeme, a upravo su pred nama dobri vremenski uslovi- naveo je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.