AKTUELNO

Održana vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara

Donesena odluka s ciljem suzbijanja posljedica pandemije novog koronavirusa po ekonomiju u BiH

Vijeće ministara: Obavezna primjena preferencijalnog tretmana domaćeg na godinu dana. Arhiv

E. H. / Avaz.ba

29.5.2020

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg na godinu dana, počev od 1. juna ove godine s ciljem suzbijanja posljedica pandemije novog koronavirusa po ekonomiju u BiH.

S obzirom na otežano poslovanje bh. kompanija uzrokovano pandemijom novog koronavirusa, na ovaj način se želi pomoći domaćim kompanijama u dobijanju poslova u postupcima javnih nabavki.

Prema odluci, prilikom obračuna cijena ponuda, u svrhu njihovog poređenja, ugovorni organ je obavezan umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30 posto u postupcima javnih nabavki kod kojih je objavljeno obavještenje o nabavci ili upućen poziv kandidatima/ponuđačima za postupke koji nemaju obavještenje o nabavci u periodu od 1. juna 2020. do 1. juna 2021. godine - navodi se u saopćenju. 

Vijeće ministara: Na ovaj način se želi pomoći domaćim kompanijama. Arhiv

Dodaje se da u skladu sa ovom odlukom, domaće ponude su one koje podnose pravna ili fizička lica sa sjedištem u Bosni i Hercegovini i koja su registrovana u skladu sa zakonima u BiH i kod kojih u slučaju ugovora o nabavkama roba, najmanje 50 posto ukupne vrijednosti od ponuđenih roba imaju porijeklo iz BiH, a u slučaju ugovora o uslugama i radovima, najmanje 50 posto radne snage za izvršenje ugovora su rezidenti iz Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.