STAVOVI Šef Delegacije EU u BiH

Satler: Za raspodjelu novca od MMF-a potrebna nova odluka Vijeća ministara

Međutim, to se ne može dogoditi dok se političari ne dogovore, tog dogovora, očigledno, nema još, rekao Satler

Avaz.ba / Fena
29.05.2020 18:31
  • Satler: To se može brzo uraditi
    Satler: To se može brzo uraditi Foto: Fena

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) izjavio je da se novac Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nalazi na računu banke u Bosni i Hercegovini, čeka da bude raspodijeljen za pomoć i podršku stanovništvu i poslovnim subjektima.

Međutim, to se ne može dogoditi dok se političari ne dogovore, tog dogovora, očigledno, nema još.

Koliko razumijem, a razgovarao sam s iskusnim i stručnim advokatima i pravnicima, sve što je potrebno jeste nova odluka Vijeća ministara. To se može brzo uraditi - naglasio je danas novinarima u Sarajevu. 

U zajedničkoj izjavi EU i Ambasade SAD-a ranije ovog mjeseca navedeno je da je Vijeće ministara BiH 23. aprila svojom odlukom odobrilo izdavanje promisorne note kojom se omogućio prijenos u iznosu od 330 miliona eura Bosni i Hercegovini iz MMF-ovog Instrumenta za brzo finansiranje. Međutim, ta odluka zahtijeva donošenje druge posebne odluke o raspodjeli sredstava u skladu sa Pismom namjere, koje je BiH uputila MMF-u. Vijeće ministara BiH još nije donijelo tu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci.

Komentari

NA VRH