REAKCIJE

SDA: Nikšić hvali Tužilaštvo jer ne istražuju SDP-ovo pranje novca

Ono čemu se SDA protivi su selektivne, politički motivirane istrage koje se provode isključivo na teritoriji na kojoj su Bošnjaci većina, kažu iz SDA

SDA. Arhiv

Avaz.ba / Fena

29.5.2020

Posljednja osoba koja bi trebala govoriti o „nezavisnom pravosuđu“, političkim pritiscima i aferama je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, kaže se u saopćenju Stranke demokratske akcije.

- Jer, da dio pravosuđa nije pod političkim pritiscima, već bi bila otvorena istraga o pranju novca u kojem su učestvovali SDP i firme bliske HDZ-u. Zbog te afere traju hapšenja u Hrvatskoj, a Nikšić pokušava da sakrije činjenicu da je SDP upleten u nju preko firmi iz Širokog Brijega i Zagreba.

Nikšić hvali Tužilaštvo jer nisu otvorili istragu ni o nezakonitostima tokom izbora u KO SDP Sarajevo, o čemu su javno svjedočili neki od aktera - navode iz SDA.

Zahvalnost Nikšića prema Tužilaštvu, kako se dodaje,  svakako je velika i zbog toga što su sve dosadašnje istrage u aferama u kojima su akteri bili visoki funkcioneri SDP-a ili sklonjene u ladicu ili obustavljane.

- Valjda Nikšić misli da je javnost zaboravila aferu sa podjelom traktora iz donacije u vrijeme njegovog premijerskog mandata, zbog koje je hapšen njegov savjetnik, ali ne i on sam. Ili da je zaboravljena afera 'Reket' zbog koje nikada niko nije odgovarao i niz drugih afera, poput 'krađe asfalta' - navode iz SDA

Za razliku od SDP-a, SDA, kako ističu iz te političke partije, nikada nije imala problem da se svaka nezakonitost istraži a odgovorni kazne, kao što nije imala problem da iz svojih redova isključi osobe koje se dovode u vezu sa korupcijom. Zašto to SDP nikada nije uradio?, pitaju se.

- Ono čemu se SDA protivi su selektivne, politički motivirane istrage koje se provode isključivo na teritoriji na kojoj su Bošnjaci većina ili koje su isključivo usmjerene prema Bošnjacima.

Ako pravosuđe želi da bude kredibilno i ima povjerenje javnosti, onda neka se istraže svi i svako. U tome će imati našu podršku - kaže se u saopćenju SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.