NA LICU MJESTA

Maske i socijalna distanca u praksi naučna fantastika

Mnogima maske vise na uhu, rukama, prstima, spu{tene su ispod brade...

Naš novinar u bašti jednog kafića: Konobar propisno nosio masku. M. Tabaković

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

31.5.2020

Građani Bosne i Hercegovine gotovo dva mjeseca čekali su da mogu ispoštovati svoj ćeif – sjesti u omiljenu kafanu, prelistati štampu i popričati s konobarima i rajom. Svi ugostiteljski objekti zbog pandemije koronavirusa bili su zatvoreni od 18. marta, a mjere su ukinute 12. maja, što je naišlo na veliko oduševljenje građana, ali i vlasnika objekata koji su u proteklom periodu bili bez marke pazara.

Nema stajanja

Istovremeno, Federalni zavod za javno zdravstvo izdao je mnogobrojne preporuke ugostiteljima. Neke od njih su upotreba samo vanjskih prostora za sjedenje, kao što su bašte, terase, otvoreni paviljoni...

Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje dva metra od ivice do ivice stola. Mora se osigurati udaljenost osoba koje sjede za istim stolom najmanje metar.

Mnogi ne nose maske. M. Tabaković

Nakon svega, postavlja se pitanje - jesmo li prerano krenuli s vraćanjem života u gradu? Odgovor na ovo i mnoga druga pitanja može dati samo vrijeme. No, kako sve trenutno izgleda u praksi, odnosno pridržavaju li se vlasnici i osoblje ugostiteljskih objekata te mušterije ovih pravila, na licu mjesta istražila je ekipa „Avaza“. Obišli smo centar Sarajeva, a gotovo ista situacija je i u drugim bh. gradovima.

Radnica sladoled prodaje bez maske. M. Tabaković

Šetajući gradom uvjerili smo se da u dosta slučajeva i sami građani ne nose maske. Ima i onih koji „nose“ maske, ali se one nalaze na svim dijelovima tijela osim na onom za koji je i predviđena. Tako nekima maske vise na uhu, rukama, prstima, spuštene su ispod brade...

Slična situacija je i u kafićima. U jednoj kultnoj kafani na Baščaršiji smo zatekli konobare. Svi uredno imaju maske, ali su one spuštene ispod njihovih brada. Nadamo se da našoj ekipi neće prisjesti kafa koju smo popili za potrebe ovog zadatka.

Nema dezinfekcije

Da nije sve tako crno, uvjerili smo se u jednom drugom kafiću, gdje je konobar propisno držao masku preko usta i nosa. Međutim, po našem odlasku, konobar je samo sklonio šoljicu kafe i čašu i nije dezinficirao sto. Identičan slučaj je bio i u prethodnoj kafani. O razmacima između stolova da i ne pričamo.

Zabrinjavajuće je da ima i onih koji rade s hranom, a uopće nemaju maske. Tako smo vidjeli radnike koji prodaju sladoled kao da nevidljivi neprijatelj nije ni kročio u bh. prijestonicu

Halilovi}: Za sada upozorenja

Fahir Halilović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kazao je za „Avaz“ da su se opredijelili da pomognu privrednim subjektima te da odmah ne idu s nepopularnim represivnim mjerama – kaznama.

- Ugostiteljski objekti nisu radili i trpjeli su ekonomske štete, jer nisu imali prihode. Naravno, ukoliko nekoga upozorimo pa se prilikom nove kontrole zatekne identično stanje, nećemo imati izbora nego određivati mjere – rekao je Halilović.

Dodao je da će uskoro biti dozvoljen rad i u zatvorenim objektima. Tako će, uz već izrečena uputstva, na ulazu morati biti postavljena dezinfekcijska sredstva za obuću i ruke, a inspekcijske kontrole će biti učestalije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.