UZ DAN BIJELIH TRAKA

Sedam mogućih mjesta za izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora

Sutra će se širom svijeta obilježiti Dan bijelih traka

Prijedor: S ranijih obilježavanja Dana bijelih traka. Avaz

Piše: M. KUKAN

30.5.2020

Dan bijelih traka obilježit će se sutra širom svijeta u znak sjećanja na Prijedor, nevine žrtve i 31. maj 1992. godine, kada je Krizni štab te općine primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama te, ukoliko se kreću gradom, nose bijele traku oko ruke.

Roditeljima najprihvatljivija lokacija  ispred "Patrije"

Iz Fondacije za izgradnju kulture sjećanja objavili su kojih sedam lokacija za budući spomenik ubijenoj djeci Prijedora je predloženo u dosadašnjim pregovorima s lokalnim vlastima kojeg su vodili predstavnici inicijativa roditelja ubijene djece, „Jer me se tiče“, Centra za mlade „Kvart“ i Fondacije.

Riječ je o prijedorskom Trgu Zorana Karlice gdje je moguće iskoristiti dio postojećeg kompleksa sa fontanama, zatim slobodnoj zelenoj površini ispred objekta Gradske uprave, pješačkoj zoni ulice Kralja Petra I oslobodioca, uglu Pećanskog parka na spoju ulica Vožda Karađorđa i Majora Milana Tepića, potom uglu parka nasuprot ulaza u ljetnju baštu na Starom gradu, dijelu parkinga na Jerezi do Svetosavske ulice te mostu na Bereku – ulica Ahmeta Babića.


Iz Fondacije objavili sedam lokacija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

- Sastanci su tokom 2019.godine u više navrata održavani sa rukovodstvom Skupštine grada i predstavnicima odborničkih klubova stranaka u lokalnom parlamentu, te sa gradonačelnikom i drugim predstavnicima izvršne vlasti. Niko od predstavnika vlasti na tim sastancima nije izrazio protivljenje zahtjevu roditelja ubijene djece da se u centru grada podigne spomenik. Predstavnici vlasti također imaju mogućnost da predlože neke druge adekvatne lokacije za spomenik u užem centru grada. Do ovog trenutka takvi prijedlozi još nisu izneseni pred inicijativu roditelja ubijene djece. Prijedlog lokacija se trenutno nalazi kod Odjeljenja za prostorno uređenje Grada koje treba dati stručno mišljenje o svakoj od sedam lokacija. Nakon izbora lokacije slijedi raspisivanje javnog konkursa za idejno rješenje a uporedo sa tim i provođenje svih administrativnih procedura za izgradnju spomenika – navedeno je iz Fondacije.

Fikret Bačić: Ubijen mu je 31 član porodice. Avaz

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece Prijedora, kojem je ubijen 31 član uže porodice, među kojima i dvoje djece - Nermina (6) i Nermin (12), za „Avaz“ kaže da je za njega najprihvatljivija lokacija Trg Zorana Karlice, jer je to mjesto u najstrožijem centru grada, ispred nekadašnje Robne kuće „Patrija“.

-Ali, ne odlučujem ja nego gradske vlasti – kaže nam Bačić.

Podsjetimo, za sutra je okupljanje učesnika šetnje u Prijedoru planirano u podne na početku pješačke zone u glavnoj prijedorskoj ulici. Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19 učesnici će se pridržavati mjera razmaka. Ukupan broj ljudi u povorci neće moći preći broj od 50 i prioritet će imati članovi porodica ubijene djece. Učesnici skupa na lijevu ruku trebaju staviti bijele trake i nije dozvoljeno isticanje drugih simbola, zastava i transparenata koji nisu prethodno dogovoreni sa organizatorima. Obaveza je da svi učesnici nose maske.

Čitulja i ove godine u "Kozarskom vjesniku"

Cvijeće sa imenima 102 djece položit će u krug na glavnom trgu kao i ranijih godina. Ta lokacija je jedna od sedam predloženih za budući spomenik ubijenoj djeci Prijedora.

Građani i građanke Sarajeva okupljeni u inicijativu „Jer me se tiče“ najavili su obilježavanje Dana bijelih traka i u glavnom gradu. Na Ajfelovom mostu na Skenderiji bit će postavljen privremeni memorijal sa imenima ubijene djece Prijedora. Okupljanje je u isto vrijeme, u podne.

Čitulja u Kozarskom vjesniku. Kozarski vjesnik

Inače, dobra je vijest da je i ove godine lokalni "Kozarski vjesnik" objavio 102 čitulje za ubijenu djecu Prijedora.

Hvala redakciji lista! Nastavljamo sa memorijalizacijom ubijene djece u javnom prostoru - poručuje Edin Ramulić iz Fondacije za izgradnju kulture sjećanja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.