NSRS

Vladajuća većina RS protiv Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkih režima

Informaciju će razmatrati Skupština RS na posebnom zasjedanju 1.juna

Osporavaju i sam naziv Rezolucije. Arhiv

Avaz.ba / Fena

30.5.2020

Poslanici vladajuće većine zatražili su da Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) odbaci Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, usvojenu 20. maja na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U informaciji, koju će razmatrati Skupština RS na posebnom zasjedanju 1.juna, predlažu i da se zauzme jedinstven stav, te usvoji zaključci koji će biti "opšteobavezujući za sve institucije i građane tog bh.entiteta".

Posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a zatražila je jedina trećina poslanika iz klubova SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

U informaciji pripremljenoj za raspravu osporavaju i sam naziv Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta.


- Neprihvatljiv je i sam naziv Rezolucije, budući da kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne NDH, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba – stoji u tom dokumentu vladajuće većine u RS.


Opozicija u RS smatra da je zakazivanje posebne sjednice nepotrebno. Arhiv

Usvajanjem navedene Rezolucije, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je, kako tvrde, pristupio „sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu”.

- U Rezoluciji se pominje značajan broj žrtava iz BiH, što predstavlja beskrupulozno izvrtanje istorijskih notornih činjenica, ako se uzme u obzir da BiH u to vrijeme nije ni postojala, već samo NDH. Navođenje Bošnjaka kao žrtava u to vrijeme, predstavlja još jedan pokušaj revizionizma, ako se uzme u obzir da su stradalnci Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti, a Bošnjaci kao nacija u to vrijeme niti su postojali, niti se pominju u bilo kojem istorijskom spisu ili dokumenatu iz tog vremena – navodi se, između ostalog, u informaciju koju će u ponedjeljak razmatrati poslanici Narodne skupštine RS.

Dodaju da „Narodna skupština i institucije RS imaju obavezu da čuvaju sjećanje na žrtve srpskog naroda i u tom smislu obavezuje sve predstavnike u institucijama RS i BiH da u svojim aktivnostima njeguju istinu i antifašističke vrijednosti srpskog naroda”.

Opozicija u RS smatra da je zakazivanje posebne sjednice nepotrebno te predstavlja skretanje pažnje s drugih aktuelnih tema u tom bh.entitetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.