OTKRIVAMO

Više od 30 državnih ministarstava i agencija nije zadovoljilo

Nezadovoljavajućim ocijenjen i prošlogodišnji rad Dragana Mektića, Igora Crnatka, Mirka Šarovića, Adila Osmanovića...

Vijeće ministara: Oboreno više od 30 izvještaja o radu. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

31.5.2020

Efikasnost i uspješnost u radu prethodnog saziva Vijeća ministara BiH najbolje je pokazala posljednja sjednica ove institucije na kojoj je, kako saznaje „Dnevni avaz“, oboreno više od 30 izvještaja o radu bh. ministarstava i agencija.


Sektor sigurnosti

Naime, na prekjučer održanoj sjednici Vijeća ministara nisu prihvaćeni brojni izvještaji, a među njima i onaj Ministarstva sigurnosti BiH za period kada je ovim vrlo značajnim državnim ministarstvom rukovodio Dragan Mektić (SDS). Podsjećamo, upravo je prošle godine eskalirala migrantska kriza u našoj zemlji, a, shodno tome, odbijen je i izvještaj o radu Granične policije BiH. Ništa bolje nije prošla ni Služba za poslove sa strancima, čiji su rad državni ministri ocijenili nedovoljnim.

Kad je riječ o funkcioniranju sektora sigurnosti u našoj državi, treba spomenuti da je oboren i izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ali i Agencije za policijsku podršku BiH.

Kako saznajemo, nedovoljnim su ocijenjeni i izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH, koje je u prošlom sazivu vodila Marina Pendeš (HDZ), kao i izvještaj Ministarstva civilnih poslova BiH pod rukovodstvom Adila Osmanovića (SDA). Nezadovoljavajuću ocjenu dobio je i Mirko Šarović (SDS), koji je u prethodnom mandatu vodio Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Izvještaj Igora Crnatka (PDP), kao bivšeg ministra vanjskih poslova BiH, također, nije prihvaćen.

Normalna država

Papić: Moraju postojati posljedice za rukovodioce. Arhiv

Politički analitičar Žarko Papić za „Avaz“ je kazao da nije iznenađen činjenicom da više od 30 državnih institucija nije dobilo pozitivne ocjene za svoj rad u prošloj godini.

- Svakako neprihvatanje izvještaja neke institucije ili agencije moralo bi imati posljedice. Barem je tako u normalnih državama. Direktor ili ministar trebao bi svoj mandat staviti na raspolaganje, podnijeti ostavku ili biti smijenjen - istakao je Papić.

Dodao je da negativna ocjena na godišnji izvještaj o radu jednostavno znači da ta agencija ili to ministarstvo nije radilo kako treba.

Posljedice za rukovodstvo

- Raspored prihvatanja ili neprihvatanja određenog izvještaja ne bi trebao ovisiti o političkim snagama u Vijeću ministara BiH. Treba se vratiti principu koji glasi da oboren izvještaj neke agencije na odgovarajućem organu znači posljedice za njeno rukovodstvo - pojasnio je Papić.

Podršku nisu dobili ni Služba za zajedničke poslove institucija BiH, kao ni agencije za državnu službu, za rad i zapošljavanje, statistiku te brojne druge državne institucije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.