ISTRAŽUJEMO

Stavljanje Amira Zukića na „crnu listu“ SAD zabrinulo je pojedince na vlasti

Ova korupcija predstavljala je podrivanje vladavine zakona i javnih institucija u BiH, pojasnili su iz Ambasade SAD

Zukić: Umiješan u značajnu korupciju. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

30.5.2020

Bivši zastupnik u Federalnom parlamentu i sekretar SDA Amir Zukić umiješan je u značajnu korupciju, za šta dokaze posjeduje državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike). Ovo su za „Avaz“ kazali iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.


Vladavina zakona

Dodali su da se „značajna“ korupcija o kojoj je ovdje riječ dogodila u toku mandata Zukića kao zastupnika u Predstavničkom domu FBiH.

- Ova korupcija predstavljala je podrivanje vladavine zakona i javnih institucija u BiH. Korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organiziran kriminal te podriva povjerenje u vladavinu zakona i vlast, što izravno utječe na sigurnosne, ekonomske i vanjskopolitičke nacionalne interese SAD i na iste interese partnerskih država poput BiH - poručili su iz Ambasade SAD.

Pompeo posjeduje dokaze za korupciju u koju je upleten Zukić. Arhiv

Prema pojašnjenju koje smo dobili iz ove ambasade, odluke poput ove u slučaju Zukića nisu vremenski ograničene.  

- Kada državni sekretar pribavi vjerodostojne podatke o tome da je službenik direktno ili indirektno uključen u značajnu korupciju ili grubo kršenje ljudskih prava, dužan je da ga stavi na listu ili identificira tog službenika i članove njegove uže porodice. Takve osobe neće dobiti vizu za putovanje u SAD - pojasnili su.

Istakli su da će državni sekretar nastaviti koristiti ovu nadležnost i sva raspoloživa sredstva za borbu protiv korupcije na globalnom nivou.  

- Ovisno o posebnim okolnostima, neke se odluke o stavljanju osoba na ovu listu objavljuju, a neke ne - rečeno je za „Avaz“ iz Ambasade SAD u BiH.

Međunarodno pravo

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, za „Avaz“ je kazao da stavljanje osoba iz BiH na „crnu listu“ SAD nije regulirano međunarodnim pravom.

- To je interna odluka vlasti u SAD na osnovu onog šta oni smatraju da predstavlja uvjerljive dokaze da je neko umiješan u nešto o čemu oni očigledno imaju neke podatke. Ovdje se ne radi o međunarodnom pravu, već o političkoj odluci koju svaka država ima pravo da donese - pojasnio je Vehabović.


Vehabović: Ne dovodi se u pitanje odnos BiH i SAD. Arhiv

Prema njegovim riječima, političke posljedice su primarne i nešto oko čega se neki koji su sad na vlasti itekako brinu.

Mjera usmjerena lično protiv Zukića

Vehabović ističe da ovakva odluka nema zvaničnih posljedica za BiH, ali ima za pojedince.

- Isto kao što je Milorad Dodik na istoj toj crnoj listi na kojoj je sad i Amir Zukić, a znamo da tu ima još osoba. Ovdje se ne dovodi u pitanje odnos BiH i SAD. Mjera je lično usmjerena protiv gospodina Zukića. Stvar međusobnih odnosa jeste da li će BiH zatražiti podatke kojima raspolaže državni sekretar SAD i hoće li SAD njih ustupiti - istakao je Vehabović.

Protiv Amira Zukića i još nekoliko osoba trenutno se u Općinskom sudu u Sarajevu vodi proces po optužnici za protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.