SAOPĆENJE Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH

Potvrđeno pisanje "Avaza": Tužilaštvo traži pritvor za Novalića, Solaka i Hodžića

Pritvor je zatražen zbog mogućnosti utjecaja na istragu

M. Aš. / Avaz.ba

Predati Tužilaštvu jučer

Foto: Avaz


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je jednomjesečni pritvor za Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave Civilne zaštite i Fikreta Hodžića, vlasnika firke Srebrena malina - saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, čime je potvrđeno pisanje "Avaza". 

 • Respiratore dočekao Fadil Novalić na aerodromu u Sarajevu

  Respiratore dočekao Fadil Novalić na aerodromu u Sarajevu

  Foto: Arhiv


- Nakon što su osumnjičeni od strane SIPA, predati tužiteljima iz tužiteljskog tima, prema Sudu BiH, upućen je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: Solak Fahrudina, Hodžić Fikreta, Novalić Fadila - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pritvor je zatražen zbog utjecaja na svjedoke i mogućnosti da sakriju ili unište dokaze. ​Tužiteljski tim nastavlja rad na predmetu, poručeno je.

 • Solak suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite

  Solak suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite

  Foto: Arhiv


Javnost se zainteresovala za slučaj nabavke respiratora zbog činjenice da je u jeku krize izazvane pandemijom novog koronavirusa medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH nabavila poljoprivredna kompanija. Vrijednost nabavke 100 kineskih respiratori iznosi 10,5 miliona KM.

 • Hodžić vlasnike firme "Srebrena malina"

  Hodžić vlasnike firme "Srebrena malina"

  Foto: Arhiv


Ranije po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici SIPA-e izvršili su pretres više lokacija, među kojima su i prostorije Federalne uprave civilne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Vlada FBiH i firme “Srebrena malina“. Oduzeti su određeni predmeti, dokumentacija kao i mobilni telefoni nekoliko zvaničnika među kojima je i mobitel premijera Novalića.

Iz Tužilaštva BiH je rečeno da je tim tužilaca, od početka rada na predmetu, 4. maja ove godine, kada je tužilaštvo preuzelo predmet, poduzeo cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

NA VRH

Podijeli članak na