SUD BIH

Ročište Novaliću, Solaku i Hodžiću traje više od šest sati: Tužilaštvo pročitalo Viber poruke, advokati osumnjičenih iznose odbranu

Tužilaštvo je pritvor za osumnjičene tražilo zbog utjecaja na svjedoke i mogućnosti da sakriju ili unište dokaze

Piše: E. Halimić/ Avaz.ba

30.5.2020

Dolazak advokata - Avaz
Dolazak advokata u Sud BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Sudu Bosne i Hercegovine više od šest sati traje ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH da se odredi jednomjesečni pritvor za uhapšenog premijera FBiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i direktora firme "Srebrena malina" Fikreta Hodžića.

Tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak iznijelo svoju argumentaciju za pritvor. Tužioci su pomenuli sve pritvorske razloge koje Zakon o krivičnom postupku predviđa. Mjera pritvora je zatražena  zbog utjecaja na svjedoke i mogućnosti da sakriju ili unište dokaze, a za premijera Novalića i iz razloga da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti. 

Javnost se zainteresovala za slučaj nabavke respiratora zbog činjenice da je u jeku krize izazvane pandemijom koronavirusa medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH nabavila poljoprivredna kompanija. Vrijednost nabavke 100 kineskih respiratori iznosi 10,5 miliona KM. 

Tužioci Tužilaštva pročitali su i Viber poruke koje su neki od osumnjičenih razmjenjivali u proteklom periodu. Osvrnuli su se i na materijalne dokaze, odnosno određenu finansijsku dokumentaciju preko koje su pratili "put novca". 

Kada su tužioci završili sa svojom argumentacijom, sudiji za prethodni postupak kontrargumentaciju su krenuli da iznose branioci osumnjičenih, advokatice Vasvija Vidović i Mirna Delalić, te advokat Kadrija Kolić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.