NA LICU MJESTA

Okončano ročište za pritvor Novaliću, Solaku i Hodžiću: Tražili jeftine respiratore da bi mogli podijeliti više novca

Advokatica Vidović tokom ročišta kazala da Sud BiH može donijeti historijsku odluku, ali i da može imati nesagledive posljedice po funkcionisanje FBiH ,jer može izazvati haos ako pritvori Novalića, jer on "potpisuje isplatu penzija i invalidnine"

Optužba i odbrane iznijeli argumentaciju. M. Kadrić

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

31.5.2020

U Sudu BiH upravo je nakon sedam sati okončano maratonsko ročište za određivanje pritvora Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH, Fahrudinu Solaku, direktoru FUCZ te Fikretu Hodžiću, vlasniku kompanije "Srebrena malina", a koji se sumnjiče za nelegalnu nabavku 100 respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 miliona KM budžetskog novca. 

Tužilaštvo BiH Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi počinjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja i ovlasti, primanje nagrade, trgovinu utjecajem i pranje novca, a Solaka i Hodžića i za krivotvorenje službene isprave.

Troje tužilaca Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić iznijeli su argumentaciju pred Tatjanu Kosović, sutkinju za prethodni postupak, a među materijalnim dokazima našla se i viber komunikacija koja je prema tvrdnjama optužbe izvučena iz premijerovog mobitela koji je prema sudskoj naredbi od njega oduzet nekoliko dana ranije. Kako je rečeno dio poruka je obrisan kada je otvorena istraga.

 

Radi se, kako se moglo čuti u sudnici državnog suda o krunskom dokazu, na kojem uz iskaze na desetine svjedoka počiva slučaj tužilaštva. Kako su tužioci predočili sudiji vodeći se Zakonom o krivičnom postupku mjera jednomjesečnog pritvora za premijera Novalića, Solaka i Hodžica zatražena je zbog bojazni da će osumnjičeni utjecati na svjedoke i postojanja realne mogućnosti da će boravkom na slobodi biti u mogućnosti da sakriju ili unište dokaze. 


Tužioci su se fokusirali i na prebacivanje novca Federalnoj upravi civilne zaštite, a koja je zatim novac uplatila "Srebrenoj malini" za kupovinu respiratora. Optužba tvrdi da je Hodžić pokušavao pronaći što jeftinije respiratore kako bi što više novca ostalo za protivpravnu imovinsku korist.

Tužilaštvo i odbrane iznijeli argumente. M. Kadrić

Kao pritvorski razlog tužilaštvo je navelo i posljdnju tačku koja se tiče mogućnosti određivanja pritvora, a to je da bi njihovo puštanje na slobodu moglo dovesti do uznemirenja javnosti.

Uz vještačenje samih ventilatora, prema tužilačkoj tvdnji urađena je i analiza dokumentacije koja je izuzeta od osumnjičenih te njihovih saradnika, a također je urađena i finansijska istraga odnosno praćen je trag novca koji je korišten tokom malverzacije.

Branioci osumnjičenih Nikica Gržić, Vasvija Vidović, Kadrija Kolić i Muhidin Kapo u svom obraćanju sudu naveli su da njihovi klijenti nisu odgovrni za krivična djela za koja se sumnjiče te da se protive određivanju mjere pritvora po svim pritvorskim razlozima, jer za to nema zakonskog uporišta te da se radi o politički motiviranom procesu. 

Advokatica premijera Novalića Vasvija Vidović navela je da je njen klijent nezakonito zadržan u prostorijama SIPA-e te da je Tužilaštvo u petak  trebalo  predložiti pritvor, jer su ga tužioci u ovoj policijskoj agenciji saslušavali, a ne istražitelji.

Dodala je da nema nijednog dokaza da je Novalić zloupotrijebio položaj te da kod tužilaštva ne postoji jasan činjenični opis ko je i kako primio dar, odnosno novac.

Navela je i da  Sud BiH može donijeti historijsku odluku, ali i da može imati nesagledive posljedice po funkcionisanje FBiH jer može izazvati haos  ako pritvori Novalića, jer on "potpisuje isplatu penzija i invalidnina".

- Ukoliko Sud Bosne i Hercegovine prihvati prijedlog Tužilaštva BiH da se federalnom premijeru Fadilu Novaliću odredi jednomjesečni pritvor, u Federaciji BiH će doći do uznemirenja javnosti, ali ne na način na koji to tvrdi Tužilaštvo BiH, nego zbog posljedica koje takva odluka sa sobom nosi po cjelokupni život u ovom entitetu - dodao je advokat Gržić.

Što se tiče međusobnih kontakata između Hodžića i Novalića, Vidović je kazala da su imali desetominutni razgovor u kabinetu te jedan telefonski razgovor nakon toga.


Novalić se također obratio Sudu te je naveo da je "isfrustriran postupkom Tužilaštva BiH i da ništa nije jeo niti pio od četvrtka".

Odluka da li će Novalić, Solak i Hodžić biti zadržani mjesec u pritvorskoj jedinici će biti naknadno saopštena.

Uskoro opširniji izvještaj s ročišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.