SARAJEVO

Obilježen Dan bijelih traka: Ubijeni ne smiju biti zaboravljeni

Želimo ovim činom da budemo glas i podrška onima koji više nisu sa nama, a posebno glas 102 ubijene djece Prijedora i 3.176 ubijenih civila

Piše: E. Muračević / Avaz.ba

31.5.2020

Zločini se ne smiju zaboraviti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Aktivisti Udruženja „Porodice nestalih Općine Vogošća“ danas su se na platou ispred Spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Svraka, Semizovca i Gore, u sarajevskom naselju Semizovac, podjelom bijelih traka, uključili u akciju „Zajedno protiv negiranja“.

Akcija je upriličena povodom 28. godišnjice agresorskog napada na Prijedor i obilježavanja 31. maja - Dana bijelih traka, a u znak  sjećanja na dane kada su srpske vlasti u Prijedoru naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim čaršafima te da, ako napuštaju svoje domove, stave bijele trake oko rukava kako bi ih mogli kontrolirati, odnosno kako bi znali koga treba likvidirati, odvesti u logor, silovati...

Aktivisti su, podjelom bijelih traka, prolaznicima ukazivali na genocidne radnje agresora na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

- Želimo ovim činom da budemo glas i podrška onima koji više nisu sa nama, a posebno glas 102 ubijene djece Prijedora i  3.176 ubijenih civila kojima prijedorska vlast i dan danas osporava izgradnju spomen-obilježja - kaže Ema Čekić, predsjednica Udruženja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.