PRIJEDOR

I u vrijeme korone zapošljavaju nove radnike

Moramo se okrenuti poljoprivredi, poručuje najuspješniji bh. farmer

Arifagić: Dati mladima šansu. Arhiv

Piše: G. Kaurin / Avaz.ba

1.6.2020

Jusuf Arifagić, direktor preduzeća „Arifagić investment“, 2007. godine kupio je imanje u Trnopolju kod Kozarca i uspješno razvio farmu, koja je danas najveća na svijetu po broju grla norveškog govečeta. 

Sve sami

Paralelno je nekoliko godina kasnije otvorena i firma „GenoBalkan“ za distribuciju duboko smrznutog sjemena norveške rase.

- Imamo prateće kompanije, poput veterinarske stanice, tri zaposlena veterinara, osnivač smo i kompanije koja se bavi gradnjom. Sami smo napravili svoje objekte - kaže Arifagić i dodaje da imaju i kompaniju u Bosanskom Petrovcu, kao i kupljenu staru, devastiranu farmu na području Bosanske Krupe.

U Kozarcu je zaposlen 41 radnik, a prije nekoliko dana primljena su tri nova radnika, u Petrovcu radi osam radnika.

Ova kompanija je najveći proizvođač mlijeka u RS, u posljednje tri godine u prosjeku proizvode oko 2,5 miliona litara mlijeka na godišnjem nivou.

Jusuf Arifagić navodi da je njegova vizija da treba dati šansu mladim ljudima, a veliki dio mladih ljudi sa završenim fakultetom je ovdje našao posao.

Zadovoljan cijenom

- Prošli su kvalitetne obuke u Norveškoj. Svih ovih godina pravimo pomake i u poljoprivredi, vjerujući da će političko rukovodstvo u zemlji shvatiti da se proizvodnja hrane mora staviti na prvo mjesto. Upravo nam je kriza s koronavirusom pokazala da je to najznačajniji faktor u funkcioniranju jednog društva - rekao je Arifagić.

On ističe da cjelokupnu proizvodnju mlijeka plasiraju u „Mlijekoprodukt“ i kaže da je zadovoljan otkupnom cijenom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.