REAKCIJE

Nikšić: Ne mogu da vjerujem da u SDA nisu svjesni da nanose štetu institucijama BiH

Što se mene tiče ništa se odlukom suda nije promijenilo

Nikšić: Profesionalno okončati postupak. Avaz

Piše: E. T. / Avaz.ba

1.6.2020

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a komentirao je za "Avaz" odluku Suda BiH da uz mjere zabrane ne odredi pritvor Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite i Fikretu Hodžiću, direktoru komapnije "Srebrena malina". 

- Što se mene tiče ništa se odlukom suda nije promijenilo, kao što se ne bi promijenilo ni da je odluka bila drugačija. Naime i dalje smatram kako niko nije kriv dok se to u odgovarajućem postupku ne utvrdi. Sud je dopustio optuženima da se brane sa slobode, a smatram da se konačno trebamo naučiti da se odluke sudova poštuju i provode, a ne komentatišu. I dalje dajem punu podršku pravosudnim organima na utvrđivanju i rasvjetljavanju činjenica oko spornih nabavki. Smatram da trebaju objektivno, stručno i profesionalno u najkraćem mogućem roku okončati postupak. Naravno i dalje osuđujem svaki pritisak na rad pravosudskih institucija - kazao je NIkšić.  

U nastavku reakcije, Nikšiću je nevjerovatno kako neki nisu svjesni da na taj način nanose štetu institucijama BiH. 

- Ne mogu da vjerujem da u SDA nisu svjesni da na taj način nanose štetu institucijama Bosne i Hercegovine, a u konačnici i okrivljenima u ovom slučaju. Već su se u javnosti pojavili komentari kako je odluka suda iznuđena pritiskom SDA, da su se nagodili s onima koji su im navodno kompletnu aferu namjestili i slične stvari. Smatram da to ne treba nikome i još jednom apelujem da pustimo institucije da rade svoj posao. Svakako da i oni u pravosuđu imaju obavezu da se drže zakona i ustava. Iskreno se nadam da je današnja odluka suda upravo utemeljena na tim postulatima, a ne na bilo kakvim kalkulacijama. Drugo je pitanje kako će funkcionirati Vlada Federacije uzimajući u obzir činjenicu da je sud izrekao određene mjere zabrane osumnjičenima. Zabrana kojom im se zabranjuje međusobno kontaktiranje i sastajanje, kao i međusobno sastajanje i kontaktiranje sa svjedocima, uvodi nas u komplikovanu političku situaciju. Naime opravdano se postavlja pitanje kako će izgledati dalje funkcionisanje izvršne vlasti jer se ključne osobe u Vladi Federacije ne smiju viđati niti komunicirati. Nije da su građani imali koristi od toga što su do sada komunicirali što se mogli vidjeti iz brojnih afera koji se smjenjuju kao na tekućoj traci, niti su oni pokazivali želju da urade nešto za građane. Zato me ne bi začudilo da sada u odluci suda nađu opravdanje za svoj nerad - rekao je Nikšić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.