REAKCIJA Predsjednik SDP-a

Nikšić: Nadam da je današnja odluka Suda utemeljena na zakonu i ustavu

Što se mene tiče ništa se današnjom odlukom Suda nije promijenilo, kao što se ne bi promijenilo ni da je odluka bila drugačija, kaže Nikšić

Avaz.ba

Nermin Nikšić

Foto: Arhiv


Povodom današnje odluke Suda BiH koji nije prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH da se Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić za medije je rekao da se "ništa nije promijenilo." 

Podrška pravosudnim organima

- Što se mene tiče ništa se današnjom odlukom Suda nije promijenilo, kao što se ne bi promijenilo ni da je odluka bila drugačija. Naime, i dalje smatram kako niko nije kriv dok se to u odgovarajućem postupku ne utvrdi. Sud je dopustio optuženima da se brane sa slobode, a smatram da se konačno trebamo naučiti da se odluke Sudova poštuju i provode, a ne komentatišu - rekao je Nikšić. 

Predsjednik SDP-a ističe kako i dalje daje punu podršku pravosudnim organima na utvrđivanju i rasvjetljavanju činjenica oko spornih nabavki.

- Smatram da trebaju objektivno, stručno i profesionalno u najkraćem mogućem roku okončati postupak. Naravno i dalje osuđujem svaki pritisak na rad pravosudskih institucija. Ne mogu da vjerujem da u SDA nisu svjesni da na taj način nanose štetu institucijama Bosne i Hercegovine, a u konačnici i optuženima u ovom slučaju. Već su se u javnosti pojavili komentari kako je odluka Suda iznuđena pritiskom SDA, da su se nagodili s onima koji su im navodno kompletnu aferu namjestili i slične stvari - kazao je.

  • Nermin Nikšić

    Nermin Nikšić

    Foto: Arhiv


Nikšić je ovim putem apelirao da se puste institucije da rade svoj posao, te kako u pravosuđu imaju obavezu da se drže zakona i ustava.

Brojne afere

- Iskreno se nadam da je današnja odluka Suda upravo utemeljena na tim postulatima, a ne na bilo kakvim kalkulacijama. Drugo je pitanje kako će funkcionirati Vlada Federacije uzimajući u obzir činjenicu da je sud izrekao određene mjere zabrane osumnjičenima. Zabrana kojom im se zabranjuje međusobno kontaktiranje i sastajanje, kao i međusobno sastajanje i kontaktiranje sa svjedocima, uvodi nas u komplikovanu političku situaciju. Naime opravdano se postavlja pitanje kako će izgledati dalje funkcionisanje izvršne vlasti jer se ključne osobe u Vladi Federacije ne smiju viđati niti komunicirati. Nije da su građani imali koristi od toga što su do sada komunicirali što se mogli vidjeti iz brojnih afera koji se smjenjuju kao na tekućoj traci, niti su oni pokazivali želju da urade nešto za građane. Zato me ne bi začudilo da sada u odluci suda nađu opravdanje za svoj nerad - zaključio je Nermin Nikšić.

Više o:

Nermin Nikšić SDP
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na