REAKCIJE

Radončić: Neću biti u Ministarstvu sigurnosti ako će pobijediti tendencije koje će ohrabrivati sistemski kriminal

Nedopustivo je ako neko misli da jedan eklantantan kriminal gdje je neko pokrao i uništio 10,5 miliona KM pomoći treba da se izvuče na bazi političke vike da je istraživanje korupcije udar na jedan narod, rekao Radončić

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

1.6.2020

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić na pitanje novinara prokomentirao je jučerašnje puštanje na slobodu uhapšenih u aferi "Respiratori".

- Odbrana i Tužilaštvo su dvije ravnopravne strane pred Sudom i u tom smislu i odluke Suda ne treba komentirati. Ja sam prvi rekao da treba dozvoliti premijeru da se brani sa slobode znajući koliko to može da usložni situaciju u Vladi Federacije. S druge strane, nedopustivo je ako neko misli da jedan eklantantan kriminal gdje je neko pokrao i uništio 10,5 miliona KM pomoći i to su uradile nekompetentne ličnosti, nekompetentne firme, to je oprema koja, ne samo da je pogrešna nego je i opasna po građane, treba da se izvuče na bazi političke vike da je istraživanje korupcije udar na jedan narod. Korupcija mora da bude istražena i ja neću biti u Ministarstvu sigurnosti ako će ovdje pobijediti tendencije koje će ohrabrivati kriminal i to sistemski kriminal koji je opasan za svaku zemlju na način da mi to pretvaramo u zaštitu nacionalnih interesa - rekao je Radončić.


Radončić: Sve treba da se istraži. M. Tabaković

Napomenuo je da je to njegov prvi stav u ovome trenutku, a o tome šta će kasnije uraditi obavijestit će javnost.

- Ministarstvo sigurnosti mora napraviti ambijent da pravosuđe koje je prema meni znalo da bude veoma, veoma, nepravedno radi apsolutno neovisno i bez političkih pritisaka - dodao je Radončić.

Na novinarsko pitanje o nabavci pokretne bolnice u RS Radončić je kazao:

- Sve treba da se istraži, svaki eventualni kriminal koji se dogodio u najemotivnijem trenutku pandemije, opće bolesti, treba da se istraži, do kraja, ali bez političkih pritisaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.