NSRS Oštre kritike opozicije na raspravi o Rezoluciji koju je usvojio Parlament BiH

Šarović i Borenović poručili Dodiku: Napravili ste historijski loš potez

Za nas je potpuno neprihvatljivo organizovanje bilo kakvih događaja vezanih za Blajburg, neki ove kalkulišu, rekao Borenović

Avaz.ba
01.06.2020 13:47
  • Borenović: To je dokument koji osuđuje užasni ustaški režim
    Borenović: To je dokument koji osuđuje užasni ustaški režim Foto: Screenshot

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske na današnjoj posebnoj sjednici o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, oštro je kritizrala predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Naveli su da nije htio osuditi održavanje mise za Blajburg u orgnizaciji hrvatskog Sabora zbog očuvanja odnosa sa HDZ-om. Kritizirali su ga i zbog toga što je 'jasenovačku građu' koja je imala zapise o stradanju Srba u Jasenovcu nepovratno poklonio.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović obratio se poslanicima odmah nakon Dodika.

- Unazad 30 godina u Parlamentu je bilo stotine rezolucija, ali ova nije imala ambiciju da oslika karakter o čemu su govorili uvodničari i član Predsjedništva BiH. To što se govori samo u uvodnom dijelu rezolucije, a suština je, da se osuđuje održavanje blajburške mise u Sarajevu. Tome ste u govoru posvetili jednu ili dvije rečenice. Suština je bila da se osudi ustaški pokret, predaja 'jasenovačke građe' i održavanje mise u Sarajevu. O tome niko od vas neće da progovori. Mislim da je suština zakazivanja ove sjednice da se opravda historijska greška predaje 'jasenovačke građe' i kako smo to dobili u mikrofilmovima te da time trebao biti zadovoljni. Mi ćemo vam stalno to spočitavati, Vama, uvaženi člane Predsjedništva BiH jer ste vi to uradili i prali se desetine puta. To je historijski loš potez koji ste učinili - naveo je Šarović.

Naglasio je kako je amandman na 'jasenovačku građu' u Predstavničkom domu Parlamenta BiH izvorno amandman SDS-PDP, ne nekoga iz Sarajeva te poručio kako će ga predložiti još 100 puta jer su "saučesnici u jednom zločinu predaje građe koja je čuvana u RS". Opozicioni političari nagradili su ga aplauzom, dok je predsjednik NSRS upozoravao da to ne čine.

- Neko želi progurati priču o četništvu. Ovo je prilika, a znaju poslanici, da je svaki amandman HDZ-a o izbacivanju ustaštva iz rezolucije bio odbijen, amandman SDA koji su htjeli da ste stavi četnički pokret je odbijen, a vaš amandman iz SNSD-a sam lično podržao, ali nije prošao i to je istina. Na kraju smo podržali i ovu rezoluciju zato što osuđuje održavanje i prebacivanje identifikacije Blajburga u Sarajevo. Smatramo da ste na pogrešnoj strani radi vaših prijatelja, vama rezolucija smeta i pravi problem. Mi stojimo iza nje, a Vi predsjednice RS dobacujte, ja Vama nikada neću dobacivati, to više govori o Vama nego o meni - rekao je Šarović.

  • Šarović: Oštre kritike
    Šarović: Oštre kritike Foto: Arhiv

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je kako je ova rezolucija konkretan parlamentarni akt u institucijama BiH koji osuđuje održavanje blajburške mise i pokušaj veličanja ustaških zločina.

- To je dokument koji osuđuje užasni ustaški režim tokom Drugog svjetskog rata i postojanje NDH, a od izuzetne važnosti je što se ovom rezolucijom osuđuje uplitanje Sabora Hrvatske, najvišeg tijela RH u organizaciju blajburške mise na teritoriji BiH uz učešće počasnog blajburškog voda. Za nas je potpuno neprihvatljivo organizovanje bilo kakvih događaja vezanih za Blajburg, susjedna država zaslužuje osudu kako su to učinile evropske zemlje. Neki ovdje kalkulišu. U ovoj rezoluciji žrtve sprskog naroda se spominju više puta, što je činjenica da je naš narod najveća žrtva tog genocidnog režima. Kroz rezoluciju se traži zvanična reakcija drugih institucija, u prvom redu Predsjedništva gdje sjede predstavnici sva tri konstitutivna naroda i traži se od MVP BiH da obavijesti susjede da su za nas neprihvatljive bilo kakve organizacije vezane za Blajburg, uključujući sponzorstvo hrvatskog Sabora  - rekao je Borenović.

Kazao je kako mu je nerazumljivo to da su u Parlamentu protiv ove rezolucije jedino glasali zastupnici HDZ-a i SNSD-a, što je nazvao sramnim.

Obratio se Dodiku kazavši da je on 27. oktobra 2010. godine dao saglasnost na ugovor kojim se decenijama čuvani dokazi o stradanju srpskog naroda u Jasenovcu daju Muzeju u Vašingtonu koji je godinu nakon toga tu građu predao Hrvatskoj.

- Taj muzej lažira podatke, isti taj kojeg ovdje hvalite, ponosite se da ste dali originalnu jasenovačku građu. Historičari su rekli da je predaja jasenovačke građe najveća veleizdaja - istakao je Borenović.

Na kraju je pitao zbog čega nisu sazvali posebnu sjednicu za aferu "Mobilna bolnica", prisluškivanje, kredit MMF-a, knjiženje vojne imovine, ulazak u NATO, Trgovskoj gori, o odlasku ljudi, nepotizmu, izbornom zakonu itd.

Komentari

NA VRH