O VLADI FBIH

Zaimović: Rukovodstva SDA, HDZ i SBB da sjednu i dogovore kako dalje

Zaimović: Traćili smo Plavu salu ali su nas odbili. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

1.6.2020

Koliko je opravdan zahtjev za smjenu Vlade FBiH čut ćemo iz obrazloženja, ja još nisam vidio taj akt koji je predala opozicija, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović.  

Podsjećamo u toku je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja se održava u hotelu Hills na Ilidži, a zastupnici raspravljaju o svim javnim nabavkama koje su se dogodile u vrijeme pandemije koronavirusa.

- Mi smo o ovoj lokaciji raspravljaji više puta, trebao nam je prostor u kojem možemo organizirati ovako zasijedanje. Tražili smo da nam daju Plavu salu Parlamenta BiH, ali svaki put smo dobili odbijenicu. Na ovaj način izvršit ćemo pritisak na Parlament BiH da nam daju sale koje danas zjape prazne. Stručne službe Parlemanta FBiH su zadužene da nam osiguraju prostor koji se uklapa u one zahtjeve kriznog štaba, da možemo držati distancu, da možemo naopraviti razmak od dva metra i da imamo kvalitetno provjetravanje – pojasnio je Zaimović.


Zaimović: Sala koštala 2.500 KM. Arhiv

Dodao je da je ovaj prostor u hotelu Hills koštao 2.500 KM za današnju sjednicu.  

Upitan da prokomentariše način na koji će Vlada FBiH nastaviti funkcionirati nakon što je Sud BiH premijeru Novaliću odredio mjere zabrane, Zaimović kaže da je i za njega to nepoznanica.

- Nepoznanica je i ne samo zbog odnosa SDA-HDZ, već evo i zbog stava SBB i DF vezano za glasanje o smjeni Vlade FBiH. Mislim da će to biti tema za razgovor između rukovodstava stranaka da se vidi na koji će način nastaviti ovo funkcionisati. Pred nama je sjednica – istakao je Zaimović.

Ovom prilikom istaknuo je da nije imao nikakv kontakt s premijerom, te da je mogao pročitati informacije iz medija.

- Advokatica premijera je kazala da neće biti problema da funkcioniše sa onim osobama koje su registrovane kao svjedoci, a na temama koje se tiču rada Vlade FBiH – pojasnio je Zaimović.

Dodao je da je najbliži onom tumačenju koje je čuo od advokata Adamovića.


Zaimović: Ne treba vršiti pritisak na pravosuđe. Arhiv

- On je govorio o tome da ne treba vršiti pritisak na pravosuđe, ali i da svakome treba omogućiti da se brani. Ovdje i s jedne i druge strane bilo je prelazaka granice, a reakciju SDA razumijem kao pokušaj da se napravi protuteža jednom nekorektnom odnosu i osuđivanju pojedinaca prije nego to naprave pravosudne instance – poručio je Zaimović.  

Predsjedavajući je odgovorio i na pitanje o problemu s online prijenosom današnje sjednice.

- Pokušali smo, prošla je održana na taj način. Bilo je vrlo teško voditi takvu sjednicu, sad smo htjeli da povećamo broj zastupnika i dogovorili smo se da trećina zastupnika svakog Kluba dođe u Parlament FBiH, onda se desilo zaguženje mreže nisu mogle podnjeti veliki broj prijavljenih, a morali smo tako raditi. U konačnici smo se odlučili na ovu opciju, tačnije Kolegij je odlučio – istakao je Zaimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.