REAKCIJE Nakon što se član Predsjedništva BiH usprotivio usvajanju Rezolucije

Kojovićeva poruka Dodiku: Od zabrane negiranja genocida ne odustajemo, četnici su bili fašisti

Dodik mora znati da će naš pritisak za zabranu negiranja genocida u Srebrenici biti sve veći i veći i s usvajanjem i bez usvajanja Rezolucije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, istakao Kojović

Avaz.ba
01.06.2020 16:40

Kojović: Sprečavanje da se takav zločin ikad više ponovi

Foto: Arhiv

Milorad Dodik se usprotivio usvajanju Rezolucije o poštivanju žrtava fašističkih režima u Narodnoj skupštini Republike Srpske nazivajući je podvalom političkog Sarajeva. Tim povodom odgovorio je Predrag Kojović.

Dodiku je odgovorio Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, na čiju je inicijativu i usvojena pomenuta Rezolucija u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Dodik kaže da se Rezolucijom želi osuditi Ravnogorski četnički pokret. To je istina. Rezolucija obuhvata sve fašističke pokrete i naravno da je Ravnogorski četnički pokret bio fašistički jer je bio u službi Nedićevog fašističkog režima, činio zločine s genocidnom namjerom i sluganski se odnosio prema okupatoru - kazao je Kojović. 

Drugi Dodikov argument protiv Rezolucije je taj da će nakon njenog usvajanja krenuti pritisak na usvajanje Zakona o negiranju genocida u Srebrenici.

  • Kojović: Sprečavanje da se takav zločin ikad više ponovi
    Kojović: Sprečavanje da se takav zločin ikad više ponovi Foto: Arhiv

- Dodik mora znati da će naš pritisak za zabranu negiranja genocida u Srebrenici biti sve veći i veći i s usvajanjem i bez usvajanja Rezolucije u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Mi tu dileme nemamo i ne treba nam nikakva druga poluga osim presuda haškog suda da bismo genocid u Srebrenici izdigli na nivo koji zaslužuje – a to je institucionalno njegovo priznanje na nivou cijele države, poštivanje njegovih žrtava i sprečavanje da se takav zločin ikad više ponovi - istakao je čelnik Naše stranke. 

Dodik je, također, rekao da se Rezolucijom problematizira holokaust i stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu.

Nikad to raditi nećemo. I srpske i jevrejske i romske žrtve na ovim prostorima su neupitne kao najbrojnije kad su u pitanju zločini NDH, kao što su najbrojnije muslimanske i hrvatske kad su u pitanju četnički zločini. Uz uvažavanje opštepoznate činjenice da su i ustaše i četnici također ubijali antifašiste bez obzira na to kojoj su naciji pripadali. Dodik može zaustaviti usvajanje Rezolucije u NSRS-u, ali time ne zaustavlja istinu koja će kad-tad biti opšteprihvaćena i u Republici Srpskoj - zaključio je Kojović.

Komentari

NA VRH