SAOPĆENJE Pravna država mora imati snažne temelje

HNS: Vrši se neviđeni politički pritisak na pravosudne institucije

Ističu kako kriminalne radnje i korupcija nemaju nacionalni, jezički ili vjerski predznak

Avaz.ba
01.06.2020 17:13

Sjednica HNS-a

Foto: Avaz

Navode i izjave bošnjačkih političkih predstavnika i „upiranje prstom“ kako su Hrvati krivi za sva događanja kojima svjedočimo posljednja tri dana su za krajnju osudu i temelje se na očiglednom neracionalnom pristupu, saopćili su iz Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS). 

U saopćenju navode kako se "vrši se neviđeni politički pritisak na pravosudne institucije što je nedopustivo u jednoj demokratskoj i pravnoj državi u kojoj bi zakoni trebali jednako vrijediti za sve".

- Je li se doista radi o kriminalnim i protuzakonitim radnjama prepuštamo pravosuđu koje će dati konačan odgovor na sva sporna pitanja. Kriminal ima svog počinitelja i treba za takvo što odgovarati. Također, presumpcija nevinosti vrijedi za svakoga dok institucije ne dokažu drugačije. Takvo što se zove vladavina prava i pravna država koja mora imati snažne temelje koji jednako važe za sve, i Bošnjake i Srbe i Hrvate. Sve ostalo je autokracija i vodi nas u demokratski sunovrat i totalitarni način upravljanja. To je univerzalno polazište ukoliko doista želimo imati demokratski uređenu i snažnu državu po uzoru na zapadna društva i Evropsku uniju kojoj težimo - istakli su iz HNS-a.

  • HNS: Kreiranjem lažne slike stvara se još veća društvena i politička dubioza
    HNS: Kreiranjem lažne slike stvara se još veća društvena i politička dubioza Foto: Avaz

- Optužbe o nekakvom državnom udaru s nacionalnim predznakom je jeftina floskula. Po istoj logici stvari jesu li američke vlasti izvršile udar prije tri dana stavljanjem nekadašnjih visokih bošnjačkih političkih dužnosnika na crnu listu zbog koruptivnih afera? Je li takvo što udar na Bošnjake? Je li trgovina utjecajem u aferi „Asim“ također udar na dokazane patriote? - stoji u saopćenju. 

IZ HNS-a dalje navode kako kriminalne radnje i korupcija nemaju nacionalni, jezički ili vjerski predznak. 

- Medijska huškanja, prozivanje i etiketiranje bilo koga u ovom trenutku predstavlja neodgovorno ponašanje koje u svojoj krajnosti ne može ničemu pridonijeti osim trovanju međunacionalnih odnosa koji su već ionako narušeni. Kreiranjem lažne slike stvara se još veća društvena i politička dubioza koja u krajnjem ishodu ne može pridonijeti ničemu dobrom - zaključuju iz HNS-a

Komentari

NA VRH