SARAJEVO

Nastavljena rasprava o aferi "Respiratori": Ovaj Parlament nema nikakvu moć nad Vladom FBiH

Vlada FBiH ne radi dobro i da nisu konzistentni, kaže Senad Mašetić

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Avaz

Piše: E. H. / Avaz.ba

1.6.2020

Sarajevo je već 27 dana bez oboljelih, a mi pričamo o respiratorima koji su prije neki dan došli, kazao je u nastavku vanredne sjednice Predstavničkog doma FBiH zastupnik Samer Rešidat (DF).

- Umjesto da razgovaramo o drugom setu ekonomskih mjera za oporavak provrede, ne mogu biti ponosan na „korona-zakon“ na koji je ponosna ministrica Jelka Miličević. Klub DF-a je još prošle sedmice uputio zaključak i smatramo da ne postoji individualna odgovornost već kolektivna. Vladu FBiH vidim kao neki menadžment tim kojim upravlja Parlament FBiH. Situacija je takva kakva jeste, nažalost nije se ništa uradilo, a moralni čin bi bio da premijer i dva dopremijera daju ostavke. Dvije godine sam zastupnik i nikad nisam uspio vidjeti cijelu Vladu FBiH – istakao je Rešidat.

Dodao je da rukovodstvo treba dati ostavku zato što nisu odgovorili svom zadatku.

Zastupnik Senad Mašetić (SDA) kazao je da je večeras dosta toga rečeno.

- Vlada FBiH ne radi dobro i da nisu konzistentni, ministara na sjednicama Parlamenta FBiH nema. U toj Vladi djeluju i oni koji su čas pozicija, čas opozicija. Kao takvi su ipak na Covid krizu odgovorili vrlo dobro, to su fakti – poručio je Mašetić.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Avaz

Dodao je da ga ne treba ubjeđivati da je pravosuđe nezavisno, ali da isto tako ima selektivan pristup.  

- Vjerujem da je hapšenje premijera isforsirano i da je time poslata poruka. U početku afere se nije spominjao Novalić, tek zadnjih nekoliko dana su se dešavale stvari koje su rezultirale hapšenjem premijera Novalića. Niko normalan ne podržava kršenje zakona, ali se to dogodilo. Vjerujem da ćemo svi sačekati sudski epilog. Oni koji su krenuli u pravcu smjene Vlade znaju kud su krenuli, ali ne znam dokle će stići. Ovo sve dovodi do reakcije SDA i vjerujem da će funkcioneri SDA biti složni – naglasio je Mašetić.

Prema njegovim riječima, treba organe reda pustiti da rade svoj posao.

Zastupnik Dževad Adžem (DF) ovom prilikom kazao je da ovaj Parlament neće imati snagu sve dok se ne poštuje moć ove institucije.

- Samovolja izvršne vlasti je dovela do ovog. Ovaj Parlament nema nikakvu moć nad Vladom FBiH, zato što je moć u liderima političkih partija. Ne napada Parlament Vladu i premijera Novalića. Hapšenje premijera Novalića brane politički lideri, a ja bi trebao da ga branim. Ova vlast je odraz opozicije koju mi imamo u ovom mandatu, opozicija ne zna da se smjena dešava na provođenju reformi. Nažalost opozicija je protiv reformi – istakao je Adžem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.